Actueel Nieuws

Is een rem op de hypotheekrente stijging in aantocht?

De afgelopen weken is de hypotheekrente flink gestegen. Zo flink zelfs, dat we de sterkste rente stijging sinds de kredietcrisis in 2008 hebben gezien. Zal deze trend zich voortzetten en wat zijn de mogelijke gevolgen voor de consument? De Hypotheker doet hier uitspraak over.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 28/02/2022
J8a1603 Contentlaag Rente Warm

Ondanks het feit dat vrijwel alle hypotheekverstrekkers hun tarieven hebben verhoogd en de hypotheekrente de afgelopen weken sterk is gestegen, liggen de hypotheekrentes over het algemeen nog steeds op een historisch laag niveau. De Hypotheker verwacht dat een eventuele verdere stijging van de hypotheekrente zal uitblijven door de hevige concurrentie in de markt. Daarnaast zou de opwaartse druk op de rente, waarvan sinds begin dit jaar sprake is, uiteindelijk zelfs kunnen zorgen voor een afkoeling van de woningmarkt. 

De hypotheek oversluiten 

Om voordeel te halen uit de huidige, lage rentestand zien we momenteel dat veel huizenbezitters hun hypotheek oversluiten. Op die manier kun je, afhankelijk van je huidige hypotheekrente, substantieel besparen op je hypotheeklasten. Zo zagen we in januari en februari maar liefst 47 procent meer hypotheekaanvragen dan vorig jaar. Wat voor impact een (lagere) hypotheekrente nu precies heeft, blijft lastig om in te schatten. Daarom heeft De Hypotheker een handig rekenvoorbeeld opgesteld.

Hierbij hebben we gekeken naar wat verschillende rentestanden betekenen voor een stel met een modaal inkomen bij een rentevaste periode van 20 jaar. Voor de berekening zijn we uitgegaan van 1,44 procent (de rentestand begin januari) en 1,92% met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Rentestand Bruto jaarlast Netto jaarlast
1,92% 13.380 euro 11.748 euro
1,44% 12.528 euro
11.424 euro

In de bovenstaande tabel kun je zien dat je inmiddels jaarlijks netto 324 euro extra kwijt bent door de stijgende hypotheekrente (+0.48%). Gedurende de hele looptijd van je hypotheek loopt dit bedrag op tot maar liefst 10.000 euro.

Hierdoor is het verstandig om te berekenen wat het oversluiten van je hypotheek jou kan opleveren. Zo kun je nog profiteren van de huidige, lage hypotheekrente.

Zelf berekenen wat het kan opleveren om een hypotheek over te sluiten?