Actueel Nieuws

Proef gestart met duizend hypotheken voor duurhuurders

Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn een pilot gestart die uitkomst moet bieden voor duurhuurders. Dit zijn mensen die op de huizenmarkt tussen wal en schip vallen: ze verdienen te veel voor sociale huur en dragen zo relatief hoge huurlasten, maar komen toch niet in aanmerking voor een hypotheek. Met de gezamenlijke pilot ‘Duurhuur’ willen de genoemde partijen duizend duurhuurders een kans bieden om een eigen huis te kopen door middel van ‘verantwoorde maatwerkfinanciering.’

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/02/2022
Man Met Rekenmachine

Gevangen in de vrije huursector

Nederland telt in totaal ongeveer 574.000 huishoudens die duur huren in de vrije sector. Zo’n 350.000 hiervan besteedt zelfs meer dan 33% van het netto-inkomen aan woonlasten. Veel duurhuurders hebben het gevoel gevangen te zitten dankzij hun inkomen. Zij komen namelijk niet in aanmerking voor sociale huur, maar kunnen, dankzij de gehanteerde leennormen, niet de overstap maken naar een koopwoning met een hypotheek die vaak lager is dan de maandelijkse huur die ze betalen in de vrije sector.

Gezamenlijke pilot op basis van financieel maatwerk

Volgens de initiatiefnemers van de proef is dit een scheve situatie. In de praktijk zijn het namelijk juist de duurhuurders die hebben bewezen over langere tijd bepaalde woonlasten te kunnen dragen. Daarom zijn deze banken, in samenwerking met VEH en NHG, een gezamenlijke pilot begonnen die duizend duurhuurders aan een woning moet helpen. Voor hen worden de gehanteerde normen opgeschoven, waardoor duidelijk moet worden in hoeverre individueel financieel maatwerk een oplossing kan zijn voor de duurhuurdersproplematiek. Het gaat om woningen met een bedrag van maximaal 355.000 euro.

Eisen voor deelname

Er zijn enkele voorwaarden waar een hypotheekaanvrager aan moet voldoen om aan deze proef mee te kunnen doen. Zo moet worden aangetoond dat er de afgelopen drie jaar een relatief hoge huur is betaald, zonder dat er in die periode betalingsachterstanden zijn opgelopen. Daarnaast moeten deze huishoudens een hoog genoeg inkomen hebben om de maandelijkse woonlasten ervan te betalen. Met andere woorden: er mag geen spaargeld worden ingezet. Deze pilot heeft een looptijd van maximaal twee jaar en bij succes wordt het aantal hypotheken mogelijk al eerder uitgebreid.