Actueel Nieuws

Waarde van duurzame woningen neemt toe door energiecrisis

Door de hard gestegen energieprijzen is een groen energielabel op een woning steeds belangrijker geworden. De waarde van duurzame woningen is hoger dan die van minder duurzame woningen en dat verschil neemt steeds verder toe. 

 

 

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 1-11-2022
Energielabel rekenmachine

Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarsvereniging NVM. Zo levert een woning met energielabel C gemiddeld 11,6% meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Bij een gemiddelde huizenprijs gaat dit om een bedrag van bijna € 50.000.

Een woning met energielabel A levert dan weer 7,1 procent meer op dan een woning met energielabel C. En het tweede kwartaal van dit jaar was dat verschil nog 5,5 procent. Je ziet dus dat het waardeverschil tussen energiezuinige en minder energiezuinige woningen aan het oplopen is.

Duurzame woningen minder last van afkoelende huizenmarkt

Bovendien is er bij groenere woningen minder te merken van de afkoeling van de woningmarkt. Zo is de daling van het aantal verkopen het grootst bij energielabels E, F en G, namelijk 12 tot 18 procent. Voor energielabels A t/m D bleef de daling beperkt tot maximaal 10 procent en bij woningen met een A+ label daalde het aantal aankopen slechts met vier procent.

Ook de prijzen van duurzame woningen daalden minder hard. Voor woningen met een label A of B bleef de daling beperkt tot drie à vier procent, terwijl de daling voor woningen in de labelklasse C t/m F met vijf tot acht procent veel groter was.

Ten slotte worden duurzamere woningen ook sneller verkocht. De gemiddelde verkooptijd van woningen met een label A t/m C bedraagt ruim 25 dagen. Voor woningen met energielabel D en E gaat het om 27 dagen en voor woningen met labels F en G woningen respectievelijk 28 en 30 dagen.

Huis verduurzamen? 

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van je woning? De Hypotheker helpt je graag op weg.

Lees meer over woning verduurzamen arrow_forward