Actueel Nieuws

Wel of niet kiezen voor aflossingsvrij?

Sinds het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek niet meer zo groot is, maakt de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek de laatste tijd weer een opmars. In 2021 zagen we het aantal huizenkopers tot 35 jaar dat voor deze variant koos zelfs met ruim een kwart stijgen in vergelijking met het voorgaande jaar. En dat is niet zo gek, want dat kan honderden euro's schelen per maand. We lichten het voor je toe met een rekenvoorbeeld.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 14-2-2022

De Hypotheker heeft berekend wat een stel met een bruto jaarinkomen van respectievelijk 35.000 en 35.000 euro aan maandlasten betaalt voor een hypotheek van 350.000 euro*. Hieruit blijkt dat de verschillen in maandlasten aanzienlijk kunnen zijn, wanneer er wordt gekozen voor een aflossingsvrij leningdeel. 

Hypotheekvorm Bruto maandlasten Netto maandlasten
100% annuïtair 1.183 euro 1.087 euro
80% annuïtair - 20% aflossingsvrij 1.025 euro 958 euro
50% annuïtair - 50% aflossingsvrij 788 euro 765 euro

In bovenstaande tabel kun je zien dat je met een aflossingsvrij deel substantieel kunt besparen op de maandlasten. Bij een aflossingsvrij deel van 20 procent bespaar je netto ruim honderd euro per maand, ten opzichte van een volledige annuïteitenhypotheek. Bij een aflossingsvrij deel van 50 procent is dat al 322 euro.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over je hypotheekschuld en los je op de einddatum in één keer je lening af. De hele looptijd van je hypotheek ben je niet verplicht om af te lossen. De aflossingsvrije hypotheek werd tot voor kort vooral gekozen door huizenbezitters die al eerder een (deels) aflossingsvrije hypotheek hadden. Zij kunnen hun hypotheek, als die van vóór 2013 is, dankzij het overgangsrecht meenemen in een nieuwe hypotheek mét behoud van toen geldende fiscale regels zoals de hypotheekrenteaftrek. En ze hoeven vaak minder te lenen, doordat ze de overwaarde van hun vorige huis kunnen inzetten bij de koop van een volgend huis. Dan kan een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek een interessant alternatief zijn voor een hypotheek waarbij je wél maandelijks aflost.


Voor- en nadelen van aflossingsvrij

De lagere maandlasten kunnen voor veel huizenkopers zeer aantrekkelijk zijn, nu zij door de hoge huizenprijzen vaak gedwongen zijn om maximaal te lenen. Een nadeel van een aflossingsvrij leningdeel is dat er voor dat deel geen sprake is van een eigen woningschuld, waardoor je geen aanspraak kunt maken op de hypotheekrenteaftrek. Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur, wanneer je overweegt een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek te nemen. 


* Het gaat om een hypotheekrente van 1,35 procent met een rentevaste periode van 10 jaar waarbij rekening is gehouden met de bijtelling van het eigen woningforfait.