Actueel Nieuws

Weten hoeveel er op een huis is geboden? Neem een kijkje in het biedlogboek

Stel, je hebt een bod op een huis gedaan, maar de woning gaat uiteindelijk naar een andere koper. Hoe interessant zou het dan zijn om vervolgens te kunnen zien welke biedingen er allemaal gedaan zijn op de woning? Sinds 1 juli is dit werkelijkheid geworden, met de komst van het zogenaamde biedlogboek.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 11/07/2022
dagboek en laptop

Wat is een biedlogboek?

In een biedlogboek worden alle verschillende biedingen op een woning geregistreerd. Het biedlogboek is na afloop van het koopproces - nadat de bedenktermijn en de termijn voor de ontbindende voorwaarden is verstreken - op aanvraag in te zien. Zo kun je dus zien of er nog veel andere biedingen waren en hoe hoog die waren. Handige informatie voor een volgend bod op een andere woning! Maar ook voor de uiteindelijke kopers is het natuurlijk interessant om te zien wat de concurrentie was.

Het biedlogboek wordt sinds 1 juli door drie brancheverenigingen aangeboden: NVM, VBO en Vastgoedpro. Het huis moet dus verkocht zijn door een makelaar van één van deze drie organisaties om van een biedlogboek gebruik te kunnen maken. 

Waarom een biedlogboek?

Eind vorig jaar kondigde minister Ollongren aan met maatregelen te komen voor een eerlijker koopproces, waaronder dus het biedlogboek. Het biedlogboek moet bijdragen aan een transparanter koopproces en minder misstanden bij makelaars. Zo verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen en weet iedereen hoe het bieden verlopen is.

Door het biedlogboek nu al te lanceren, lopen de drie makelaarsverenigingen vooruit op de wetgeving. Het kabinet heeft plannen om het logboek uiteindelijk voor alle makelaars te verplichten.