Actueel Nieuws

1,8 miljoen huishoudens wil andere woonsituatie

Liever kopen in plaats van huren of toch juist huren in plaats van kopen? 1,8 miljoen huishoudens wil graag van woonsituatie veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 05/09/2023
Klein Huisje In Handen

DNB vroeg ruim 2.000 Nederlanders naar hun huidige woonsituatie en de woonsituatie van hun voorkeur. 22 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze liever van woonsituatie zouden wisselen. Met name huurders zien zichzelf graag in een koopwoning. Hierbij bestaat wel een groot verschil tussen sociale huurders (31 procent) en huurders in de sector (49 procent).

14 procent van de woningeigenaren zou liever overstappen naar een huurwoning. Dit is 8 procent van het totaal aantal huishoudens. Hierbij speelt leeftijd een belangrijke rol. De voorkeur voor een huurwoning is groter onder ouderen (65+’ers). Bij mensen jonger dan 45 heeft is de wens om te huren kleiner. Ook is de wens om te huren groter in de stedelijke gebieden.

Kopen vooral populair door financieel voordeel

Veruit de meeste Nederlanders verkiezen kopen boven huren. Ruim driekwart van de ondervraagden woont het liefste in een koopwoning. Voornamelijk vanwege de financiële voordelen van eigenwoningbezit.

Wanneer er geen kostenverschil zou bestaan tussen kopen en huren geeft nog 56 procent van de ondervraagden de voorkeur aan een koopwoning. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door de flexibiliteit van huren. Ook het ontbreken van zorgen over onderhoud en waardeontwikkeling zijn belangrijke factoren om liever te huren als er geen prijsverschil bestaat.