Actueel Nieuws

Aantal hypotheekaanvragen iets hoger dan jaar geleden

In het 3e kwartaal van 2023 lag het aantal hypotheekaanvragen 1 procent hoger dan in diezelfde periode een jaar geleden. Daarmee lijkt er, na een jaar van daling, sprake van een trendbreuk. Vooral de positie van jonge huizenkopers is sterk verbeterd. Blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/10/2023
Stel woning gekocht sleuteloverdracht

De lichte stijging in het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het 3e kwartaal van 2022 lijkt te duiden op een verder herstel van de huizenmarkt. In het vorige kwartaal was het verschil met een jaar eerder in negatieve zin een stuk groter. Toen lag het aantal afgesloten hypotheken nog 31 procent lager dan in 2022.

Meer aankopen door jonge kopers

Bij 7 op de 10 afgesloten hypotheken ging het om een hypotheek voor de aankoop van een woning, en dus niet voor verhoging of oversluiten. Dit percentage lag in het vorige kwartaal nog op 62 procent. Ondanks een nog altijd krappe woningmarkt en licht stijgende hypotheekrente.

Vooral jonge huizenkopers mengen zich steeds meer op de huizenmarkt. Het aandeel van de leeftijdscategorie tot 35 jaar in de totale woningaankoop is met 6 procentpunt gestegen naar 54 procent.

Volgens Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, draagt vooral inkomensgroei hieraan bij. “De hypotheekrente is wel weer licht aan het stijgen, maar door inkomensgroei kan ook meer worden geleend. Dit heeft vooral geleid tot betere vooruitzichten voor jonge huizenkopers. Dit is ook zichtbaar in het groeiende aantal bezoeken van jongere huizenkopers aan onze vestigingen. Zo bestaat tussen 35 en 40 procent van deze groep uit starters. We zijn blij dat deze groep huizenkopers steeds vaker een voet tussen de deur krijgt.”

Gemiddelde hypotheekbedrag stijgt

De herstellende huizenmarkt laat zich ook zien in de huizenprijzen die weer voorzichtig stijgen. Ook bieden kopers weer vaker boven de vraagprijs en worden huizen sneller verkocht. Dit is terug te zien in de gemiddelde hypotheek. Deze bedroeg afgelopen kwartaal € 316.000. Een stijging van 2 procent te opzichte van een jaar geleden. Ook daarin hing de vlag er vorig kwartaal anders bij. Toen lag de gemiddelde hypotheek nog 4 procent lager dan in 2022.