Actueel Nieuws

Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie door vleermuischeck

Vereniging Eigen Huis (VEH) stopt voorlopig met het isoleren van spouwmuren. Door de verplichte controle op vleermuizen valt de isolatie volgens de organisatie te duur uit.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 17/09/2023
Vleermuis Spouwmuurisolatie

Wie zijn spouwmuren wil laten isoleren moet daarvoor eerst grondig ecologisch onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van vleermuizen. Deze controle kost duizenden euro’s en duurt in de regel meer dan een jaar. Hierdoor is het voor consumenten duur en oninteressant om hun spouwmuren te laten isoleren, meent VEH.

Vorige maand oordeelde de Raad van State dat het niet voldoende is om alleen met een camera de ruimte tussen 2 muren te controleren op vleermuizen. De hoogste bestuursrechter deed die uitspraak in een zaak tussen een isolatiebedrijf uit Best en de Provincie Utrecht. Het bedrijf was een dwangsom opgelegd vanwege gebrekkige controle op vleermuizen. Terecht, zo oordeelde de Raad.

VEH eist een oplossing

VEH vindt niet dat de kosten voor het ecologisch onderzoek bij huiseigenaren mogen worden gelegd en eist een snelle en natuurvriendelijke oplossing van de overheid. Volgens de vereniging moet iedere gemeente verplicht worden om gemeentebreed ecologisch onderzoek te doen en maatregelen te nemen ter bescherming van vleermuizen. Hierdoor komen de kosten voor het onderzoek niet bij de huiseigenaar te liggen.