Actueel Nieuws

Groot verschil in kosten bouwvergunning

Gemeentes rekenen zeer verschillende bedragen voor het verlenen van een bouwvergunning. Het verschil bedraagt soms zelfs meer dan € 10.000, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 13/09/2023
Nieuwbouw hout

Vereniging Eigen Huis bekeek per gemeente wat een bouwvergunning voor een nieuwbouwwoning kost. Deze kosten bleken flink uiteen te lopen. Zeist is de duurste gemeente en rekent ruim € 12.000 voor een bouwlege voor een nieuwbouwwoning van € 300.000. Wil je dezelfde woning bouwen in Den Haag dan ben je met iets meer dan € 1800 een stuk voordeliger uit voor de bouwvergunning. Een verschil van ruim € 10.000.

Wettelijk gezien mogen gemeentes geen winst maken op een bouwvergunning en alleen de werkelijke kosten doorberekenen. Het verschil zit hem in welke kosten de gemeente precies doorrekend. In gemeente X betaal je bijvoorbeeld alleen voor de ambtenaren die de vergunning verlenen, terwijl gemeente Y de kosten voor de gehele organisatie doorberekent.

Vergunningen zorgen voor vertragingen

Door de hoge kosten lopen nieuwbouwprojecten ook vertraging op. Bouwleges vormen soms wel 3 procent van de totale bouwkosten van een woning. Een groot percentage in vergelijking met de marges van bouwbedrijven.

Zij zijn daarom huiverig met het aanvragen van de vergunningen voordat ze zeker weten dat er voldoende animo is voor het nieuwbouwproject. Liever hebben ze eerst de zekerheid dat het project door kan gaan. Omdat ze daarna moeten wachten op de bouwvergunningen, gaat de daadwerkelijke bouw later van start.