Actueel Nieuws

Huizenprijzen opnieuw licht gestegen in augustus

De huizenprijzen zijn in augustus licht gestegen ten opzichte van een maand eerder. In vergelijking met exact een jaar geleden liggen de prijzen nog wel fors lager. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 22/09/2023
Verkocht Onder Voorbehoud

In augustus betaalde je voor een woning gemiddeld 0,6 procent meer dan in juli. Daarmee zet de voorzichtig opwaartse trend van de afgelopen 3 maanden zich door. Sinds juli 2022 daalden de prijzen van koopwoningen maandelijks na jaren van stijging. Aan die daling kwam in mei weer een einde. Sindsdien laten de huizingprijzen weer een lichte stijging zien.

Minder verkopen dan in 2022

Dat de prijzen ten opzichte van een jaar geleden gedaald zijn, laat zich niet zien in de verkoopcijfers. Door de gestegen hypotheekrente kunnen mensen minder lenen, wat de verkopen drukt. In augustus registreerde het Kadaster 15.934 woningtransacties. Dat is 3 procent minder dan in augustus 2022. In totaal werden er in 2023 tot nu toe 115.796 huizen verkocht. Bijna 7 procent minder dan vorig jaar.