Actueel Nieuws

Hypotheekrente terug bij af voor 2023

De gemiddelde hypotheekrente is de afgelopen 6 weken gedaald. Daarmee is deze weer terug op het niveau van begin 2023, ziet De Hypotheker. De 10-jaars hypotheekrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) – een veelgekozen rente - staat op dit moment bijvoorbeeld net als ongeveer 11 maanden geleden op 4,26 procent.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 08/12/2023
Hypotheek berekenen woning

Aanleiding voor de voorzichtige daling van de afgelopen weken ligt in de daling van de kapitaalmarktrente, wat het gevolg was van het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de depositorente niet verder te verhogen. Depositorente is de rente waartegen banken geld kunnen stallen bij de ECB. Deze staat met 4 procent op het hoogste punt ooit.

Dat de ECB deze rente niet verder verhoogt, tempert de inflatieverwachting voor de eurozone. Hoewel deze nog altijd boven de ECB-doelstelling van 2 procent ligt, daalt de inflatie de afgelopen maanden gestaag. Dit is mede het gevolg van eerdere verhogingen van de depositorente.

Dit heeft ook effect op de hypotheekrentes. Sinds begin november is er volgend De Hypotheker sprake van een lichte daling. Zo daalde de 10-jaars hypotheekrente met bijna 0,3 procent en bevindt deze zich voor het eerst sinds een half jaar weer op het niveau van begin 2023. Ook zijn de verschillen tussen hypotheekrentes klein. De gemiddelde 20- en 30-jaars rente verschilt slechts 0,1 procentpunt.

Goed nieuws, maar laat je informeren

“Voor huizenkopers is de dalende trend goed nieuws”, vertelt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Tegelijkertijd zien we dat de rente ook vaak langer dan tien jaar wordt vastgezet. Hoewel een rentevaste periode van tien jaar dit jaar aan populariteit heeft gewonnen, is dat niet altijd een vanzelfsprekende keuze.

"Als je als starter een rentevaste periode van twintig of dertig jaar kiest en je gaat over tien jaar verhuizen, dan kun je alsnog kiezen voor een lagere hypotheekrente als de actuele rente lager ligt. Als de actuele rente daarentegen hoger is, kun je deze meenemen naar een volgende hypotheek. Huizenkopers doen er dus goed aan zich deskundig te laten adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur zodat de impact op de maandlasten bij de verschillende opties voor een rentevaste periode helder zijn en zij een weloverwogen keuze kunnen maken.”