Actueel Nieuws

Initiatieven voor starters op woningmarkt beter benutten

Op dit moment zijn er 18 oplossingen beschikbaar om starters te helpen aan een koopwoning. Helaas blijkt uit onderzoek van Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) dat deze mogelijkheden weinig gebruikt worden.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 13/06/2023
J8a9286 Social Media

Financieringsoplossingen voor aankoop eerste woning

Om starters te helpen aan hun eerste koopwoning, zijn er diverse initiatieven opgezet. In totaal zijn er 31 initiatieven, waarvan er 18 daadwerkelijk op dit moment te gebruiken zijn. Hebben al deze opties nu tot wildgroei geleid? NHG en SVn zochten alle bestaande koopregelingen voor starters uit.

De 18 beschikbare opties die er voor starters zijn, zijn onder te verdelen in vijf categorieën:

  1. Financieringsinstrument: op basis van het inkomen ontvangt de starter bij aankoop van een woning een aanvullende lening bovenop de maximale hypotheek. Een bekend voorbeeld hiervan is de starterslening;
  2. Koopinstrument: een starter op de woningmarkt krijgt de mogelijkheid om de woning voor minder dan de marktwaarde te kopen;
  3. Erfpachtinstrument: hierbij koopt de starter het recht om een woning op een stuk grond te bewonen;
  4. Combinatie van koopinstrument en erfpacht: een speciale optie waarbij twee constructies gecombineerd worden;
  5. Huren met deling vermogensvorming of een koopoptie: de consument huurt de woning maar bouwt tegelijk ook vermogen op.

Koopinstrument en starterslening het meest gebruikt

Categorie 1 tot en met 4 zorgen ervoor dat koopwoningen beter bereikbaar worden voor starters, zo blijkt uit het onderzoek van NHG en SVn. Categorie 5 zorgt ervoor dat huurders die moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, toch vermogen kunnen opbouwen via de woning. Het koopinstrument en de starterslening worden het meest ingezet. In 2021 werden bij 5000 woningaankopen één van de financieringsinstrumenten ingezet, van in totaal 260.000 woningaankopen.

Is elke regeling te benutten? 

Welke regeling bruikbaar is voor een starter, hangt sterk af van de woonplaats. Ook kent elke regeling een eigen beoordelingskader en administratie. Ben je starter op de woningmarkt en wil je weten van welk initiatief jij gebruikt kunt maken? Maak dan een vrijblijvende afspraak op een van onze vestigingen.

Afspraak maken