Actueel Nieuws

Kabinet zorgt voor hogere hypotheek voor alleenstaanden, oud-studenten en energiezuinige woningen

Vanaf 2024 gaat het kabinet de hypotheekregels aanpassen. Zo kunnen woningkopers die een goed geïsoleerd huis kopen, meer geld lenen. Voor alleenstaanden geldt dat zij meer leenruimte krijgen. Oud-studenten die meer studieschuld aflossen kunnen vanaf 2024 ook meer hypotheek krijgen. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/11/2023
Webpagina Oversluiten

Hogere maximale hypotheek

Volgens het kabinet kunnen huishoudens op verantwoorde wijze een hogere hypotheek aangaan als het energieverbruik in een huis laag is of als in de woning energiebesparende maatregelen zijn genomen. Vanaf 1 januari zal de maximaal toegestane hypotheek deels afhangen van het energielabel van de woning. Zo kan voor de aankoop van een woning met energielabel C of D 5.000 euro meer geleend worden. Dit bedrag kan oplopen tot 50.000 euro wanneer het een nul-op-de-meter- woning is.  

Energielabels E, F en G

Ook aan de minder goede energielabels is gedacht. Zo mag vanaf 2024 ook extra geleend worden voor woningen met een label E, F of G die de woningbezitter gaat verduurzamen. Het bedrag voor deze energiebesparende maatregelen bij woningen met label E, F of G varieert tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Hoogte studieschuld

Oud-studenten met een studielening waarop zij al extra hebben afgelost moeten ook een hogere hypotheek dan nu kunnen aangaan. Zo wordt de impact van een studielening bij het afsluiten van een hypotheek aangepast. Nu wordt er nog gekeken naar de originele hoogte van de studieschuld. Straks wordt gekeken naar wat een oud-student aan maandelijkse aflossing betaalt voor de studieschuld. Heb je al extra afgelost op je studieschuld? Dan kun je ook meer lenen. 

Ook als single kun je meer lenen in 2024

Eindelijk is er goed nieuws voor de alleenstaande huizenzoeker. De hypotheekregels voor alleenstaanden worden versoepeld. Ben je alleenstaand en heb je een inkomen van minimaal 28.000 euro dan kun je vanaf volgend jaar aanvullend 16.000 euro extra lenen.