Actueel Nieuws

Meer hypotheek voor duurzame woning

Vanaf volgend jaar kun je een hogere maximale hypotheek krijgen als je een woning koopt met een goed energielabel. Het Ministerie van Financiën maakte onlangs de nieuwe richtlijnen voor hypotheken bekend.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 28/09/2023
Isoleren

Tienduizenden euro’s extra

Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning met een energielabel A of B bedraagt straks € 10.000. Dit bedrag komt bovenop de maximale hypotheek die je op basis van je inkomen kunt krijgen. Bij een C of D label is dit bedrag € 5.000. Wie een huis op het oog heeft met een slechter label kan geen extra financiering krijgen.

Voor huizen met een label hoger dan A kun je straks zelfs nog meer extra lenen. Wie een woning koopt met het beste label (A++++), oftewel een nul-op-de-meter-woning, mag vanaf volgend jaar tot € 50.000 extra lenen.

Het kabinet wil woningen met een beter energielabel daarmee bereikbaarder maken. Het energielabel weegt tegenwoordig zwaarder mee in de vraagprijs. Ook is duurzaamheid voor veel huizenkopers een belangrijke factor in hun huizenjacht.

Stimuleren in plaats van straffen

Volgens De Hypotheker is een hogere hypotheek voor woningen met een goed energielabel niet de beste oplossing voor het behalen van verduurzamingsdoelstellingen. Andersom zou beter zijn. Door juist voor huizen met een slecht energielabel meer hypotheek te verstrekken kan ook voor deze woningen een verduurzamingsslag gemaakt worden. Ook kan het extra hypotheekbedrag prijsopstuwend werken voor toch al duurdere duurzame woningen. Op deze manier kan er een verdere tweedeling ontstaan tussen woningen met een goed of een slecht energielabel.

Het kabinet schrijft in de nieuwe richtlijnen wel voor dat kopers van slecht geïsoleerde woningen extra mogen lenen. Hierbij geldt het omgekeerde; hoe slechter het label, hoe hoger de extra lening. Zo kun je volgend jaar tot € 20.000 extra lenen voor de verduurzaming van huizen met een E-, F- of G-label. Voorwaarde is wel dat dit bedrag volledig ten goede komt aan verduurzaming.