Actueel Nieuws

Opleving huizenmarkt stijgende prijzen

De trend van dalende huizenprijzen is na driekwart jaar voorbij. De verkoopprijzen van huizen in afgelopen kwartaal is met 2,8 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. 
Makelaarsvereniging NVM ziet de woningmarkt weer opveren. Woningen die nieuw aangeboden worden, staan minder lang te koop. Dit geldt voor woningen in alle prijsklassen. Ook neemt het aantal bezichtigingen weer toe en het overbieden neemt toe. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 14/07/2023
Huisjes op geldstapels

Doorsnee verkoopprijs: 410.000 euro 

Kijk je naar een jaar geleden, dan zijn de huizenprijzen nu nog steeds lager: namelijk 8,9 procent. Ook het aantal verkochte huizen is op jaarbasis met circa 5 procent gedaald. Maar vergelijk je de huidige markt met die van het eerste kwartaal van 2023, dan zie je dat er zo’n 20% meer woningen zijn verkocht. Aangesloten NVM-makelaars verkochten meer dan 34.000 bestaande woningen, met een  doorsnee verkoopprijs van 410.000 euro. 

De daling van de huizenprijzen kwam vorig jaar vooral door de stijgende hypotheekrente. Daarnaast waren er zorgen over de hoge inflatie. Nu de hypotheekrente sinds eind 2022 gestabiliseerd is, de inflatie afneemt en de lonen stijgen, neemt het vertrouwen in de woningmarkt toe. 

Nieuwbouwwoningen

De verkoop van bestaande woningen neemt toe. Maar hoe zit dat met nieuwbouwwoningen? Ook in die markt ziet NVM weer beweging. In drie maanden tijd zijn ruim 4.500 nieuwwoningen en kavels verkocht. Dit staat voor een stijging van 12 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Eerder daalde de verkoop van het aantal verkochte nieuwbouwhuizen 2 jaar lang. Voor een doorsnee nieuwbouwwoning wordt 468.000 euro. Dit bedrag ligt 1,2 procent lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar.