Actueel Nieuws

Prijsverlagingen op Funda komen steeds vaker voor

Dat de woningmarkt aan het afkoelen is, is inmiddels ook goed zichtbaar op Funda. In 2022 ging zo'n 20 procent van de woningen in prijs omlaag, terwijl dat drie jaar eerder bij slechts 7 procent het geval was. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 16/01/2023
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Dat blijkt uit een analyse van aankoopmakelaar Walter Living, die prijsveranderingen op Funda in de gaten houdt.

Verlagingen gemiddeld € 25.000

Wanneer verkopers voor een prijsdaling kiezen, gaat het meestal om een daling van zo'n 25.000 euro, aldus de aankoopmakelaar. "Je zag vooral dat vorig jaar, toen de hypotheekrente begon te stijgen, veel huizen van Funda werden afgehaald en nu weer terugkomen voor een lagere prijs."

De verschillen tussen steden zijn groot. Zo werden Haagse en Rotterdamse woningen in bijna één op de drie gevallen in prijs verlaagd, terwijl dat in Maastricht in slechts één op de acht gevallen was. 

Afkoeling huizenmarkt

Vorige week bleek uit cijfers van makelaarsvereniging NVM dat de huizenprijzen in een jaar tijd met 6,4 procent gedaald zijn. Ook is het woningaanbod meer dan verdubbeld. Verkopers doen er nu ook langer over om hun huis te verkopen: gemiddeld 30 dagen in het laatste kwartaal van 2022, tegenover 27 dagen in het derde kwartaal.