Actueel Nieuws

Prinsjesdag 2023: dit verandert er voor huiseigenaren

Demissionair of niet, het kabinet presenteerde op Prinsjesdag weer haar plannen voor het komende jaar. Veel verandert er komend jaar niet voor de woningmarkt en voor huiseigenaren, maar we zetten de meest opvallende dingen uit de Miljoenennota voor je op een rijtje.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 19/09/2023
Prinsjesdag Shutterstock 217738867

Verdere stimulans voor woningbouw

Dat er de komende jaren een tekort zal blijven aan woningen, staat als een paal boven water. Er moet daarom gebouwd worden. Het kabinet probeert dit al langer te stimuleren met een financiële impuls. Vanaf eind 2023 komt er opnieuw geld beschikbaar voor de zogeheten woningbouwimpuls. Dit potje van € 300 miljoen moet gemeenten helpen om sneller te starten met bouwen.

Daarnaast is er de Startbouwimpuls voor nieuwbouwprojecten die stil dreigen te vallen door geldgebrek. Hiervoor was al € 250 miljoen beschikbaar. Dit wordt € 300 miljoen.

Einde prijsplafond energierekening

Vanwege de hard gestegen energieprijzen betaal je in 2023 maximaal 0,40 per kWh energie en 1,45 per m3 (kuub) gas. Als de prijs in jouw energiecontract hoger ligt, wordt het verschil door de overheid vergoed. Aan die regeling komt in 2024 een einde. Dan betaal je weer gewoon de prijs die je met de energieleverancier afspreekt. Overigens liggen de huidige prijzen bij de meeste leveranciers weer onder het prijsplafond, maar mochten de prijzen de komende winter weer stijgen kan dit vervelend uitpakken.

Energiebelasting op gas omhoog, voor elektriciteit omlaag

Het demissionaire kabinet wil mensen vanaf komend jaar nog meer stimuleren om hun gasverbruik te verminderen. Daarom gaat de energiebelasting op gas komend jaar met ongeveer € 0,10 per kuub omhoog, bij een gemiddeld verbruik. Aan de andere kant gaat de belasting op stroom juist iets omlaag.

In 2024 betaal je bij gemiddeld gebruik nog € 0,10880 belasting per kWh. Dit was € 0,12599. De verwachting is dat huishoudens hierdoor jaarlijks ongeveer € 80 á € 90 meer kwijt zullen zijn aan energiebelasting.

Energietoeslag verdwijnt

De energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen komt te vervallen. In 2023 kunnen minima deze toeslag van € 1.300 nog wel aanvragen.

Dit verandert er ook vanaf 2024

Als demissionair kabinet kan het kabinet geen grote en ingrijpende maatregelen nemen. Deze worden vooruitgeschoven naar het volgende kabinet. Onderstaande punten waren al eerder aangekondigd en blijven van kracht.

Startersvrijstelling omhoog

Wie in Nederland voor zijn of haar 35e voor het eerst een huis koopt, mag onder voorwaarden eenmalig gebruikmaken van startersvrijstelling. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Een van de voorwaarden is dat de aankoopprijs woning niet boven een bepaalde grens uitkomt. In 2023 bedraagt deze grens € 440.000. Vanaf 1 januari gaat deze omhoog naar € 510.000.

Belastingvrije schenking helemaal afgeschaft

Dat de belastingvrije schenking voor een woning zou komen te vervallen, was al veel langer bekend. Maar nu is het officieel. Vanaf 1 januari is het niet meer mogelijk om kinderen of kleinkinderen eenmalig belastingvrij een schenking te doen voor de aankoop van een huis. Tot 31 december bedraagt de belastingvrije drempel nog € 28.947.