Actueel Nieuws

Recreatiewoning: nog steeds een goede investering?

Het bezit van een recreatiewoning werd altijd als een slimme investering gezien. Behalve dat een recreatiewoning een fijne uitvalsbasis is tijdens vrije dagen, is het voor veel eigenaren ook een verdienmodel vanwege de verhuur. Dit was terug te zien in de verkoopcijfers van recreatiewoningen. In de zomer van 2022 leek iedereen een recreatiewoning te willen kopen, dit jaar is er echter een daling zichtbaar. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 14/06/2023
Istock 523869768

Veranderende markt verkoop recreatiewoningen

De markt van de verkoop van recreatiewoningen is aan het veranderen. Hier zijn diverse oorzaken voor:  

  • Stijgende lasten: de rente, onderhoudskosten en kosten voor energie zijn het afgelopen jaar toegenomen
  • Onvoldoende isolatie: recreatiewoningen zijn niet altijd voldoende voorzien van isolatie. Goede isolatie houdt zowel de winterse kou als zomerse warmte buiten. Een slecht geïsoleerde recreatiewoning heeft daarom hoge airconditioning kosten. Zonnepanelen kunnen de energiekosten verminderen, alleen blijkt niet elke vakantiewoning hiervoor geschikt te zijn. 
  • Aanbod versus vraag: gemiddeld staan er elke week 100 nieuwe recreatiewoningen op Funda, naast het bestaande aanbod te koop staande recreatiewoningen. Dit aanbod neemt sneller toe dan de vraag naar dit type woning. Zo stonden er eind augustus 2022 zo’n 1.900 recreatiewoningen te koop. Momenteel ligt dit aantal op ruim 3.000. Om het stijgende aanbod aan te kunnen, wordt de vraagprijs van een recreatiewoning verlaagd. Dat heeft tot nu toe nog niet geleid tot een balans tussen vraag en aanbod.  

Er wordt nu gesproken over een kopersmarkt. Recreatiewoningen die wél verkocht worden, zijn de goed onderhouden woningen. Woningen in de categorie vakantieverblijf met achterstallig onderhoud raken minder snel, of niet, verkocht. Dit onderstreept het belang van onderhoud aan je woning. Of het nu een recreatiewoning of je hoofdverblijf is, woningonderhoud is altijd een goede investering.