Actueel Nieuws

Starters besteden derde van inkomen aan hypotheeklasten

Starters op de woningmarkt worden geconfronteerd met stijgende hypotheekrentes. Hierdoor besteden zij nu bijna 33 procent van het besteedbare inkomen aan hypotheeklasten, een recordhoogte.

 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/03/2023
Huisje balanceert met geld

Maandlasten gemiddeld met 300 euro gestegen

Dat blijkt uit onderzoek van ING. De stijging van de hypotheekrente heeft de maandlasten voor starters op de woningmarkt aanzienlijk verhoogd. ING schat dat de maandlasten voor starters die eind 2022 een hypotheek afsloten gemiddeld 300 euro hoger liggen dan die van starters die een jaar eerder een hypotheek afsloten.

Bovendien zijn de starters die aan het einde van 2022 hun eerste huis kochten gemiddeld 32,9 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt aan hun hypotheeklasten, wat veel meer is dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Stijgende ECB-rente

De afgelopen twintig jaar hebben centrale banken hun tarieven verhoogd om de inflatie onder controle te krijgen. Dit resulteerde in lagere rentetarieven. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week de rente verhoogd van 2,5 naar 3 procent. Deze hogere ECB-rente zal uiteindelijk leiden tot hogere rentetarieven voor spaarders en leners.

Hypotheekrente meenemen

Huiseigenaren die een volgende woning kopen, zullen er beter vanaf komen doordat ze de rente van hun oude hypotheek mee kunnen nemen. Als hun hypotheek minder dan 10 jaar geleden is afgesloten, is de kans groot dat hun rente lager ligt dan op het moment van schrijven. Daarnaast worden woningen in de loop van dit jaar ook weer betaalbaarder voor starters, door dalende huizenprijzen en stijgende lonen.