Actueel Nieuws

Investeren voor verhuur minder aanlokkelijk voor beleggers

Een woning kopen om deze door te verhuren is een stuk minder lucratief dan voorheen. Hogere belastingen, hogere rente en de beperking van de huurprijs zorgen voor een lager rendement voor beleggers, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Financiën.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/01/2024
Appartementen

Maatregelen op woningverhuur

Huiseigenaren die hun woning verhuren, ontvingen de laatste jaren steeds meer kritiek. Deze woningbeleggers zouden makkelijker dan starters een woning kunnen aankopen, doordat ze meer te besteden hebben en dus hoger kunnen bieden. Hierdoor drukten zij starters van een toch al zeer krappe woningmarkt.

Door diverse maatregelen te treffen probeerde het kabinet hier paal en perk aan te stellen. Verschillende belastingen zijn verhoogd en zijn er regels onderweg die de buitensporige huurstijgingen moeten beperken. Deze wet is op dit moment nog niet ingevoerd. 

Huiseigenaren die hun woning verhuren beamen dat deze (komende) ontwikkelingen inderdaad hun verdiensten op verhuur onder druk zetten. Bij 5.500 woningen die voor de verhuur zijn aangekocht is onderzoek gedaan door het ministerie van Financiën. Uit dit onderzoek blijkt het gemiddelde rendement gedaald van 8,4 procent naar 4 procent.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de woningmarkt?

Deze ontwikkeling is voor huurders en starters positief. Enerzijds omdat er een rem komt op grote verhuurprijzen in de vrije sector. Ook kan het zijn dat verhuurders besluiten hun woning(-en) te verkopen en minder snel geneigd zijn andere betaalbare woningen aan te kopen. Hierdoor stijgt het aanbod betaalbare woningen voor starters. 

Verder kan het zijn dat verhuurders die recent hebben aangekocht en dit met een hypotheek gefinancierd hebben, het rendement nog verder zakt. Doordat de hypotheekrente ten opzichte van vorige rentes gedaald is. Door de afnemende rendementen willen woningeigenaren minder investeren in nieuwbouw. 

Overigens is de wet die huurprijzen aan banden moet leggen nog niet ingevoerd. Deze Wet betaalbare huur moet nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Of dat daadwerkelijk gebeurt, is afwachten. Diverse partijen, waaronder de VVD, zijn tegen.

Wil je weten wat het best bij jou past? Huren of kopen? Ga dan naar onze vragenlijst of maak direct een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.