Huren of kopen, wat kies jij?

Wil je verhuizen, maar twijfel je tussen huren of kopen? Vul dan onze test in. We stellen je tien vragen over je voorkeuren en geven je vervolgens een advies over wat volgens ons op dit moment het beste bij je past: een huurwoning of een koopwoning.

Veelgestelde vragen over kopen vs. huren

Wat is het grootste voordeel van een huis kopen?

open-item

Als je een huis koopt, bouw je in principe vermogen op. Als de hypotheek is afgelost, is het huis helemaal van jou. Je hebt dan geen woonlasten meer zodat er veel geld overblijft om leuke dingen van te kunnen doen.

Wat is scheefwonen?

open-item

Als je huurt en je inkomen is naar verhouding te hoog voor de huur van de sociale huurwoning, dan wordt dit scheefwonen genoemd. Je woont dus eigenlijk in een te goedkope woning. De verhuurder mag in dit geval een extra inkomensafhankelijke huurverhoging voorstellen. Deze maatregel heeft de overheid ingesteld om zo de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.

Wat zijn duurhuurders?

open-item

Je wordt een duurhuurder genoemd als je minimaal een derde van je maandelijkse netto inkomen aan huur betaalt. Duurhuurders belanden meestal niet vrijwillig in deze situatie. De meesten hebben de wens om een eigen woning te kopen, maar het lukt hen om wat voor reden dan ook niet om de hypotheek rond te krijgen.