Actueel Nieuws

Nederland wereldkampioen zonnepanelen leggen

Nederland kent van alle landen ter wereld gemiddeld de meeste zonnepalen per persoon. Op dit moment telt ons land per persoon 3,5 zonnepanelen per persoon. Het zilver is in handen van Australië.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 01-02-2024
Dak met zonnepanelen

Het aantal zonnepalen op daken van particulieren en bedrijven nam de afgelopen jaren een flinke vlucht. Sinds 2019 verdriedubbelde het aantal zonnepanelen in Nederland. Afgelopen jaar nam het aantal panelen op woningdaken met 17 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Dat staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2024 van Dutch New Energy Research (DNE Research).

Overigens daalde de vraag naar zonnepanelen in het tweede halfjaar van 2023 hard. DNE Research verwacht dat deze krimp voorlopig aan blijft houden. Vooral door onzekerheid over de salderingsregeling die mogelijk wordt afgebouwd, maar waarover nog altijd geen duidelijkheid is.

Volgens DNE Research blijft de potentie van zonne-energie ook zonder salderen. "Ook na eventuele afbouw van de regeling blijft zonnestroom een interessante investering, zeker nu zonnepanelen veel goedkoper zijn geworden", zegt Doekele Terpstra, voorzitter van DNE Research.