Actueel Nieuws

NHG wil geldberg inzetten voor verduurzaming

Stichting Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wil het geld in haar spaarpot breder in gaan zetten. Volgens NHG moeten woningeigenaren bijvoorbeeld makkelijker kunnen lenen als ze willen verduurzamen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 15/01/2024
Dak met zonnepanelen

Woningkopers die een huis kopen dat onder de zogenoemde NHG-grens blijft (in 2024 € 435.000) kunnen een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Deze garantie is er in de eerste plaats om een restschuld kwijt te schelden als de woningeigenaar noodgedwongen zijn of haar huis met verlies moet verkopen. Hiervoor betaalt de koper eenmalig een bijdrage van 0,6 procent van de aankoopwaarde. Een ander bijkomend voordeel is de rentekorting die je krijgt bij een NHG-hypotheek.

Berg met geld

Mede door de gestegen huizenprijzen wordt er de afgelopen jaren slechts mondjesmaat gebruik gemaakt van NHG. Afgelopen jaar hoefde de stichting slechts 30 keer een bedrag uit te keren en in 2022 lag dat aantal met 8 zelfs nog lager. Zodoende is er een flinke geldberg van 1,7 miljard euro ontstaan waar op dit moment niets mee gebeurt.

NHG wil daarom meer gaan doen dan alleen haar primaire taak als vangnet. De stichting zou woningeigenaren graag helpen met een lening van € 25.000 om hun woning te verduurzamen. Ook op deze lening zou dan NHG-garantie zitten, waardoor het een relatief laagdrempelige manier van lenen wordt.

Goedkeuring nodig

Het is overigens niet NHG zelf dat mag bepalen hoe de 1,7 miljard euro ingezet kan worden. Hiervoor is toestemming nodig van de overheid.