Actueel Nieuws

Salderingsregeling blijft nog even een vraagteken

Het is nog niet duidelijk hoe de salderingsregeling er vanaf volgend jaar uitziet. Dinsdag mocht minister Rob Jetten (Klimaat) zijn plan om de regeling af te schaffen uitleggen aan de Eerste Kamer. De Senaat stemt volgende week over de toekomst van salderen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 07-02-2024
Zonnepanelen

Minister Jetten wil de salderingsregeling vanaf komend jaar stapsgewijs afbouwen. Op dit moment mogen eigenaren van zonnepanelen de stroom die ze opwekken maar niet gebruiken wegstrepen tegen hun verbruik. Als het aan het kabinet ligt, is het in 2031 helemaal gedaan met deze regeling.

Het plan om op termijn af te stappen van salderen ligt al langer op de politieke tafel. De Tweede Kamer gaf eerder akkoord op het wetsvoorstel. Of er ook in de Eerste Kamer een meerderheid komt, is een groot vraagteken. BBB, de grootste senaatspartij, liet weten groot tegenstander te zijn van afbouw. Ook PvdA/GroenLinks is niet overtuigd en wil dat Jetten teruggaat naar de tekentafel en met een alternatief komt.

Volgens PvdA/GroenLinks is het niet wenselijk om de salderingsregeling af te schaffen nu zonnepanelen ook voor modale inkomens en huurders bereikbaar worden. De afgelopen jaren waren zonnepanelen vrijwel alleen bereikbaar voor hogere inkomens. BBB meent dat deze mensen een offer hebben gebracht voor het klimaat en niet gestraft mogen worden door het afschaffen van de gunstige regeling.

Tegenstanders van de salderingsregeling vinden het niet eerlijk dat vooral de rijkere eigenaren profiteren. Energieleveranciers berekenen kosten die ze maken voor bezitters van zonnepanelen door aan alle klanten, dus ook aan klanten zonder panelen op het dak.

De Eerste Kamer stemt volgende week definitief over de toekomst van de salderingsregeling. Als zowel de BBB als PvdA/GroenLinks niet instemmen met het wetsvoorstel blijft de regeling voorlopig van kracht.