Gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar

Aandeel hypotheekaanvragen voor aankoop woning stijgt door afkoelende woningmarkt. Het gemiddelde hypotheekbedrag is in het tweede kwartaal van 2022 voor het eerst sinds drie jaar gedaald - van 326.000 naar 322.000 euro - ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Tegelijkertijd is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning sinds begin dit jaar met 9 procentpunt toegenomen (van 39 naar 48 procent) van het totaal aantal hypotheekaanvragen, blijkt uit de Hypotheekindex van De Hypotheker. Dit wijst er volgens De Hypotheker op dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen. 

Michel Van Den Akker 2023 Michel van den Akker | Directievoorzitter Michel van den Akker was directievoorzitter van De Hypothekers Associatie in de periode 2019- Q1 2023. Samen met commercieel directeur Menno Luiten en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was Michel directeur bij Hypotrust en Conneqt.
Leestijd: 5 min
Laatste update 01/07/2022

Het totale aantal hypotheekaanvragen daalde in het tweede kwartaal met 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral de aanvragen voor oversluiten zijn met ruim een kwart gedaald (-25 procent). Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is opnieuw afgenomen (-9 procent). Deze daling begint wel af te vlakken; in de leeftijdscategorie tot 35 jaar is bijvoorbeeld zelfs sprake van een lichte stijging (+1 procent). Tegelijkertijd is in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 juist sprake van een opvallende stijging van het aandeel aanvragen voor de aankoop van een woning, van 39 naar 48 procent van het totaal aantal hypotheekaanvragen. Dit geeft volgens De Hypotheker aan dat de woningmarkt minder oververhit is dan in de afgelopen maanden. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning gedaald van 326.000 naar 322.000 euro: een daling van 1,2 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is voor het eerst sinds De Hypotheker met deze meting begon in 2019. De grootste daling is zichtbaar in Groningen (-17 procent) en Flevoland (-11 procent). In Zeeland (+12 procent), Limburg (+6 procent), Friesland en Drenthe (beiden +5 procent) is nog wel sprake van een stijging. 

"De kans op het vinden van een betaalbare woning is iets groter dan in de afgelopen periode."
Michel van den Akker, Directievoorzitter De Hypotheker
Conneqt Lr 0501

“De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden op de woningmarkt. Zo wijzen verschillende signalen erop dat de huizenmarkt begint af te koelen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen. Dit blijkt ook uit onze data: het gemiddelde hypotheekbedrag laat voor het eerst sinds drie jaar een lichte daling zien. Tegelijkertijd is het aandeel hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in het tweede kwartaal flink gestegen in vergelijking met het voorgaande kwartaal”, vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. “Dat is een positieve ontwikkeling. Hoewel er ondanks deze ontwikkeling nog steeds sprake is van krapte op de woningmarkt, is er nu aantoonbaar minder concurrentie en zijn kopers geneigd minder te overbieden. Hierdoor is de kans op het vinden van een betaalbare woning iets groter dan in de afgelopen periode”, vertelt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

Hogere hypotheekrente leidt tot sterke daling oversluitingen

Het aantal oversluiters is in het tweede kwartaal flink gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (-25 procent). Dit is een duidelijk verschil met het eerste kwartaal, toen zich een explosieve stijging (+116 procent) voordeed in vergelijking met vorig jaar. In het begin van het jaar wilden veel huizenbezitters nog profiteren van de lage hypotheekrente door hun hypotheek over te sluiten. Nu deze rente met bijna 2,5 procentpunt is gestegen, is het aantal oversluitingen echter sterk teruggelopen. De sterkste daling van het aantal oversluiters doet zich voor onder 55-plussers (-30 procent). Vanwege de krapte op de woningmarkt blijft het aantal huizenbezitters die niet kiezen voor verhuizen, maar voor verbouwen toenemen. Zo stijgt het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering opnieuw aanzienlijk (+45 procent) ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. Hier is de grootste stijging zichtbaar in de leeftijdscategorie tot 35 jaar (+64 procent), gevolgd door 55 -plussers (+53 procent).

Bekijk hier de infographic van de Hypotheek Index Q2 2022