Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is dagrente?

Meestal ligt er enige tijd tussen de hypotheekofferte en het definitief passeren van de hypotheekakte. In deze periode, die meestal zo'n drie maanden duurt, kan de rente natuurlijk dalen of stijgen. Soms kunnen die wijzigingen aan je worden doorberekend. Dat kan op verschillende manieren. De drie systemen die daarvoor over het algemeen worden toegepast, hebben we voor je op een rijtje gezet. Een hiervan is de dagrente.

Dagrente
De naam zegt het al: het dagrentesysteem kijkt naar de rente op of rond de dag waarop jouw hypotheekakte passeert. Is op dat moment de rente die voor vergelijkbare leningen wordt betaald lager dan jouw offerterente, dan krijg jij die lagere rente. Is de rente hoger, dan blijft je offerterente gelden. Het moment van beoordelen kan per hypotheekverstrekker verschillen. Het dagrentesysteem biedt je dus een kans op een lagere rente.

Hiernaast zijn er nog de vaste rente en de dalrente.

Nooit hoger dan in de offerte
Welk systeem ook wordt gehanteerd, je hoeft nooit meer te betalen dan het in de offerte genoemde rentepercentage. Het beoordelen van een rentepercentage in een offerte is dus lastiger dan je zou denken. Laat je bij die beoordeling begeleiden door één van onze adviseurs. Zij zijn op de hoogte van de systemen van de verschillende aanbieders en kunnen je helpen een keuze te maken die het beste bij jou past. 

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak