Gemengde verzekering

Een gemengde verzekering is een verzekering die zowel bij overlijden als bij in leven zijn op de einddatum een bedrag uitkeert. Bij overlijden wordt meestal direct uitgekeerd.

Wat is een gemengde verzekering?

Een gemengde verzekering keert het verzekerde bedrag uit als je op een afgesproken tijdstip in leven bent, dan wel op het moment dat je op eerder tijdstip komt te overlijden. Bij een zuiver gemengde verzekering is het verzekerde bedrag bij leven en overlijden gelijk. In de praktijk komt het ook voor dat het verzekerde bedrag bij overlijden bijvoorbeeld de helft is van het verzekerde bedrag bij leven. De gemengde verzekering keert bij voortijdig beƫindigen van de verzekering een bedrag uit: de afkoopwaarde. Deze waarde is afhankelijk van het moment waarop de verzekering is afgesloten, de verstreken looptijd van de verzekering, het opgebouwde kapitaal en de fiscale belasting.>

Gemengde verzekering en hypotheek

Een gemengde verzekering werd voor 2013 vaak in combinatie met een hypotheek gesloten. De gemengde verzekering wordt ook wel een hypotheekverzekering genoemd. De uitkering uit de verzekering moet dan gebruikt worden voor de aflossing van (een deel van) de hypotheek.

De premie bij een gemengde verzekering bestaat uit een spaar- of beleggingsdeel en een overlijdensrisicodeel.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.