Halal hypotheek

Een halal hypotheek, ook wel islamitische hypotheek genoemd, is een hypotheekvorm die voldoet aan de regels van islamitisch bankieren.

Huisje balanceert met geld

Wat is een halal hypotheek?

Halal hypotheken zijn een soort hypotheek waarvoor de bank geen rente rekent, maar een kleine vergoeding in rekening brengt die gebaseerd is op een basispercentage van de waarde van de woning. Deze vergoeding wordt meestal maandelijks betaald. In plaats van rente zal de bank dus een vergoeding in rekening brengen.

Waarom een halal hypotheek?

Een halal hypotheek kan een goede optie zijn voor moslims die op zoek zijn naar een manier om hun woning te kopen zonder af te zien van hun religieuze principes.

Een halalhypotheek voldoet namelijk aan de regels van de islamitische financiƫle wetgeving. Deze financiƫle wetgeving is gericht op het vermijden van het verdienen van rente, wat volgens de islamitische regels niet is toegestaan.

Voor- en nadelen van deze hypotheekvorm

De islamitische hypotheek kent zowel voor- als nadelen.

Voordelen halal hypotheek

  • Banken bieden vaak meer flexibele aflosmethoden bij een halal hypotheek, waaronder het vroegtijdig aflossen van een deel of het hele bedrag zonder boetes.
  • Moslims kunnen op deze manier halal een huis kopen, dus volgens hun religieuze principes.

Nadelen halal hypotheek

  • De kosten van een halal hypotheek zijn meestal hoger dan bij een traditionele hypotheek.
  • Een spaarverzekering afsluiten is vaak verplicht.
  • Banken zijn vaak minder flexibel bij het aanpassen van de lening.
  • Het meeverhuizen van de lening naar een andere woning is niet altijd mogelijk.
  • Niet veel banken bieden een halalhypotheek aan.

Een halal hypotheek afsluiten in Nederland

In Nederland wonen veel moslims, waardoor er veel vraag is naar een halal hypotheek. Er zijn al door verschillende banken pogingen gedaan om halal hypotheken in Nederland aan te bieden, maar tot op heden is het nog niet mogelijk om hier gebruik van te maken. Tot nu toe kan binnen Europa alleen in Engeland een islamitische hypotheeklening worden afgesloten.