Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is renteopslag?

Renteopslag is een verhoging van de rente. De meest voorkomende reden voor een renteopslag is de verhouding tussen schuld en waarde van het onderpand. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de renteopslag. De meeste geldverstrekkers verdelen hun rente in bepaalde risicocategorieën en bij elke risicocategorie hoort een bepaalde rente. Hoe hoger het risico voor de maatschappij, hoe hoger de rente.

Voorbeeld
Stel: je hypotheekverstrekker heeft deze risicocategorieën bepaald:

NHG 1,8%
Tot 60% marktwaarde 1,8%
Tot 75% marktwaarde 2,0%
Tot 100% marktwaarde 2,3%
Boven 100% marktwaarde 2,7% 

 

Leen je tot 60% van de marktwaarde van je woning, dan betaal je de basisrente van 1,8%. Er is geen renteopslag. Is je hypotheek meer dan 100% van de marktwaarde, dan betaal je een rente van 2,7% (1,8% + 0,9% renteopslag).

Wijzigingen in renteopslag

Soms wordt het verschil tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van je woning kleiner. Bijvoorbeeld omdat de marktwaarde van je woning is gestegen of omdat je (extra) hebt afgelost. Hierdoor kan de renteopslag mogelijk verlaagd worden. Je kunt een indicatie krijgen van de waarde van je woning via de online woningwaardemeter. Neem bij vragen contact op met je adviseur. 

Een volgende woning op het oog? Weet wat er met je huidige hypotheek mogelijk is.

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek en je volgende huis.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak