Renteopslag

Renteopslag is een verhoging van de rente. De meest voorkomende reden voor een renteopslag is de verhouding tussen schuld en waarde van het onderpand. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde van de woning, hoe hoger de renteopslag. De meeste geldverstrekkers verdelen hun rente in bepaalde risicocategorieën en bij elke risicocategorie hoort een bepaalde rente. Hoe hoger het risico voor de maatschappij, hoe hoger de rente.

Voorbeeld renteopslag

Stel: je hypotheekverstrekker heeft deze risicocategorieën bepaald:

NHG 3,7%
Tot 65% marktwaarde 3,85%
Tot 85% marktwaarde 3,95%
Tot 100% marktwaarde 4,2%
Boven 100% marktwaarde 4,3% 


Leen je tot 65% van de marktwaarde van je woning, dan betaal je de basisrente van 3,85%. Er is geen renteopslag. Is je hypotheek meer dan 100% van de marktwaarde, dan betaal je een rente van 4,3% (3,85% + 0,45% renteopslag).

Wijzigingen in renteopslag

Soms wordt het verschil tussen het hypotheekbedrag en de marktwaarde van je woning kleiner. Bijvoorbeeld omdat de marktwaarde van je woning is gestegen of omdat je (extra) hebt afgelost. Hierdoor kan de renteopslag mogelijk verlaagd worden. Je kunt een indicatie krijgen van de waarde van je woning via de online woningwaardemeter. Neem bij vragen contact op met je adviseur. 

Afspraak maken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk