Toetsrente hypotheek

De term toetsrente hoor je niet zo vaak. Wanneer je een hypotheek afsluit met een rentevastperiode korter dan tien jaar, moet de hypotheekadviseur rekenen met deze rente. Maar wat is toetsrente precies?

toetsrente

Wat is toetsrente bij een hypotheek?

Toetsrente is een fictieve rente die de hypotheekadviseur soms gebruikt om te bepalen hoe hoog jouw maximale hypotheek mag zijn. De toetsrente wordt alleen gebruikt voor leningen met een rentevastperiode korter dan 10 jaar. Sluit je een hypotheek af met een langere rentevastperiode, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar, dan rekent de geldverstrekker met de daadwerkelijke rente.

Waarom rekent hypotheekadviseur met een toetsrente?

Wanneer je een hypotheek afsluit, wil de bank weten welk hypotheekbedrag voor jou verantwoord is. Nu en in de toekomst. Omdat de rente kan stijgen of kan dalen, is het voor de lange termijn moeilijk inschatten hoe hoog jouw lasten zullen zijn. Zeker bij een hypotheek met een korte rentevastperiode. De rente die je afspreekt bij het afsluiten van je hypotheek, geldt namelijk meestal niet voor de volledige aflosperiode. Je kiest zelf hoe lang je dit rentepercentage wilt betalen.

Want stel dat je nu een hypotheek afsluit met een rentevastperiode van 2 jaar tegen een heel lage rente. Dan kun je de maandlasten voor die periode met een lage rente zonder probleem dragen. Over 2 jaar loopt alleen je rentevaste periode af en ga je de rente betalen die op dat moment geldt. Op het moment dat die een stuk hoger ligt dan de gunstige rente van nu, dan stijgen je maandlasten opeens flink. Hypotheekverstrekkers willen voorkomen dat je dan in de problemen komt.

Hoe wordt de toetsrente bepaald?

De toetsrente wordt ieder kwartaal vastgesteld door de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM). Dat doen ze niet zomaar op gevoel. De AFM neemt namelijk het gemiddelde van de actuele hypotheekrente om de toetsrente vast te stellen. Het kan gebeuren dat de toetsrente lager is dan de actuele rente. In dat geval moeten hypotheekverstrekkers rekenen met de werkelijke rente van dat moment.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk