Student zijn en een hypotheek afsluiten

Een eigen woning kan een aantrekkelijke investering zijn. Je zou kunnen kijken voor een klein huis of een studio. Of je gaat met andere studenten op zoek naar een studentenhuis. Om een hypotheek voor een dergelijke woning af te sluiten is inkomen nodig. Je zou een beroep kunnen doen op je ouders. 

Student en schenking

Voor het afsluiten van een hypotheek heb je een vast inkomen nodig. Waarschijnlijk ontvang je als student alleen studiefinanciering. Heb je wel een inkomen, dan zou je een hypotheek kunnen afsluiten en de rest via een schenking van je ouders kunnen krijgen. Ouders kunnen hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar tot 54.246 euro belastingvrij een schenking doen.

Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning

Vanaf 1 januari 2018 geldt een schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, waarbij iedereen tussen 18 en 40 jaar een schenking vrijgesteld mag ontvangen van €100.800 voor de eigen woning. Deze vrijstelling is (per schenker) eenmalig, maar het is mogelijk om deze verspreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren te benutten.

Een huis kopen als belegging

Ook kunnen je ouders een huis voor je kopen als ‘beleggingspand’. Als er voldoende inkomen en eigen geld is, dan is het mogelijk om deels een financiering van de woning te regelen. Je financiert dan de helft van de waarde van de woning met een hypotheek. De andere helft moeten je ouders zelf inleggen.

Kom langs bij De Hypotheker

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een eerste huis te kopen als student? Maak een afspraak en kom bij ons langs. Onze hypotheekadviseur kunnen uitzoeken wat jouw financiële mogelijkheden zijn en op zoek gaan naar een young professional hypotheek.