Wajong-uitkering en een hypotheek afsluiten

Met een Wajong-uitkering is het in principe mogelijk om een hypotheek aan te vragen. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van je gehele persoonlijke situatie en van de soort Wajong-uitkering.

 

Mogelijkheden bij verschillende soorten Wajong-uitkeringen

Er zijn drie soorten Wajong-uitkeringen:

1. Oude Wajong (instromers van vóór 1 januari 2010),

Als je voor 1 januari 2010 een Wajong-uitkering hebt gekregen, word je tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 beoordeeld op arbeidsvermogen. 

  • Als je een verklaring die is afgegeven na 1 januari 2015 kunt overleggen waaruit blijkt dat er geen sprake is van arbeidsvermogen, dan bedraagt de Wajong-uitkering maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag als blijvend worden beschouwd.
  • Als je nog geen recente beoordeling van na 1 januari hebt, mag je 70% van het wettelijk minimiumloon als blijvend inkomen gebruiken bij de aanvraag van een hypotheek. 

2. Nieuwe Wajong (instromers van 2010 tot en met 2014),

Nieuwe Wajong-uitkeringen zijn op te splitsen in drie categorieën:

  • Inkomensregeling: Aanvragers met deze uitkering ontvangen een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag als blijvend worden beschouwd.
  • Werkregeling: Aanvragers met deze uitkering ontvangen per 1 januari 2018 een Wajong-uitkering van maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag tot maximaal 70% van het wettelijk minimumloon als blijvend worden beschouwd. 
  • Studieregeling: dit is een studietoeslag. Je kunt deze toeslag niet gebruiken als inkomen om een hypotheek financieren.

3. Wajong 2015 (instromers vanaf 1 januari 2015).

Met deze uitkering ontvang je een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag als blijvend worden beschouwd.

Neem voor meer informatie contact op met een adviseur van De Hypotheker.