Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Ik heb een Wajong-uitkering. Kan ik een hypotheek krijgen?

Met een Wajong-uitkering is het in principe mogelijk om een hypotheek aan te vragen. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van je gehele persoonlijke situatie en van de soort Wajong-uitkering.

 

Mogelijkheden bij verschillende soorten Wajong-uitkeringen

Er zijn drie soorten Wajong-uitkeringen:

1. Oude Wajong (instromers van vóór 1 januari 2010),

Als je voor 1 januari 2010 een Wajong-uitkering hebt gekregen, word je tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2018 beoordeeld op arbeidsvermogen. 

  • Als je een verklaring die is afgegeven na 1 januari 2015 kunt overleggen waaruit blijkt dat er geen sprake is van arbeidsvermogen, dan bedraagt de Wajong-uitkering maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag als blijvend worden beschouwd.
  • Als je nog geen recente beoordeling van na 1 januari hebt, mag je 70% van het wettelijk minimiumloon als blijvend inkomen gebruiken bij de aanvraag van een hypotheek. 

2. Nieuwe Wajong (instromers van 2010 tot en met 2014),

Nieuwe Wajong-uitkeringen zijn op te splitsen in drie categorieën:

  • Inkomensregeling: Aanvragers met deze uitkering ontvangen een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag als blijvend worden beschouwd.
  • Werkregeling: Aanvragers met deze uitkering ontvangen per 1 januari 2018 een Wajong-uitkering van maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag tot maximaal 70% van het wettelijk minimumloon als blijvend worden beschouwd. 
  • Studieregeling: dit is een studietoeslag. Je kunt deze toeslag niet gebruiken als inkomen om een hypotheek financieren.

3. Wajong 2015 (instromers vanaf 1 januari 2015).

Met deze uitkering ontvang je een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen uit deze uitkering mag als blijvend worden beschouwd.

Neem voor meer informatie contact op met de adviseur van De Hypotheker.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak