NHG - Wanneer kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • Het hypotheekbedrag voor de financiering van je woning bedraagt vanaf 1 januari 2019 maximaal 290.000 euro. Dit geldt ook voor het aankoopbedrag, omdat je maximaal 100% van de waarde van de woning mag financieren. 
  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.
    NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. De kostengrens voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen wijkt af van de kostengrens voor woonhuizen en appartementen. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Ik heb al een hypotheek lopen, kom ik nu nog in aanmerking voor NHG?

Als je nu al een hypotheek hebt, is het vanaf 1 januari 2019 mogelijk om deze lening over te sluiten naar NHG. Er dient wel sprake te zijn van een verbeterde situatie (bijvoorbeeld in het geval van een lagere rente).

De nieuwe hypotheek met NHG mag niet meer bedragen dan de oude hypotheek inclusief de meegefinancierde kosten om oversluiten mogelijk te maken. Hierbij dien je rekening te houden met de maximale kostengrens van 290.000 euro. 

Indien er wordt geïnvesteerd in energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld HR++ beglazing of een HR-combi ketel), dan stijgt de maximale kostengrens naar 307.400 euro. 

Pas afgesloten hypotheek

Bij een pas afgesloten hypotheek zonder NHG is het meestal niet mogelijk om deze over te sluiten naar NHG. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de lopende lening namelijk niet hoger zijn dan de vrije verkoopwaarde van de woning. Bij de aankoop wordt meestal de kosten koper meegefinancierd waardoor de lening dus automatisch hoger wordt dan de waarde van het pand. Oversluiten naar NHG is pas mogelijk als de waarde hoger is dan de hypotheek. 

Rekenvoorbeeld
Stel dat een woning gekocht is voor 200.000 euro. Om de kosten koper te kunnen financieren, is er een hypotheek afgesloten van 210.000 euro. In deze situatie is oversluiten naar NHG dus pas mogelijk als de woningwaarde gestegen is naar 210.000 euro.

NHG Indicator

Met de NHG Indicator van De Hypotheker bepaal je snel of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Aan de hand van 7 eenvoudige vragen krijg je snel inzicht in jouw situatie.

Naar de NHG Indicator