Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor NHG?

Voorwaarden NHG
Je komt in aanmerking voor NHG als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:


  • Het hypotheekbedrag voor de financiering van je woning bedraagt per januari 2017 maximaal 247.450 euro.

Dit houdt in dat het hypotheekbedrag nooit meer mag zijn dan 247.450 euro. Hierin is rekening gehouden met de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld notariskosten, afsluitprovisie en overdrachtsbelasting. Daarom mag het aankoopbedrag niet hoger zijn dan 245.000 euro.

  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.

NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Ik heb al een hypotheek lopen, kom ik nu nog in aanmerking voor NHG?
Als je nu al een hypotheek hebt, is het mogelijk om deze lening over te sluiten naar NHG. Om voor NHG in aanmerking te komen moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. De nieuwe lening moet worden gebruikt ter vergroting van je eigendom in verband met:

  • Scheiding of relatiebeëindiging
  • Afkoop van de erfpachtcanon of het verkrijgen van de volledige eigendom van de grond of
  • Verbetering (verbouwing) van de woning

In ieder van de bovengenoemde situaties mag de af te lossen lening én het deel dat erbij gekocht wordt niet groter zijn dan de huidige vrije verkoopwaarde van de woning.

Bij oversluiten mag de nieuwe hypotheek (inclusief kosten) niet de maximale grens van 247.450 euro overschrijden.

Ik heb bijvoorbeeld drie maanden geleden een hypotheek afgesloten, maar kwam toen niet in aanmerking voor NHG. Kom ik nu wel in aanmerking voor NHG?

Bij een pas afgesloten hypotheek zonder NHG is het meestal niet mogelijk om deze over te sluiten naar NHG. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de lopende lening namelijk niet hoger zijn dan de vrije verkoopwaarde van de woning. Bij de aankoop wordt meestal de kosten koper meegefinancieerd waardoor de lening dus automatisch hoger wordt dan de waarde van het pand. Oversluiten naar NHG is pas mogelijk als de waarde hoger is dan de hypotheek. 

Rekenvoorbeeld
Stel dat een woning gekocht is voor 100.000 euro. Om de kosten koper te kunnen financieren, is er een hypotheek afgesloten van 105.000 euro. In deze situatie is oversluiten naar NHG dus pas mogelijk als de woningwaarde gestegen is naar 105.000 euro.

NHG Indicator

Met de 'NHG Indicator' van De Hypotheker bepaal je snel of je in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Aan de hand van 8 eenvoudige vragen krijg je snel inzicht in jouw situatie.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak