Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Ik wil graag een woonboot kopen. Kan ik hiervoor een hypotheek afsluiten?

Veel mensen vinden wonen op het water aantrekkelijk vanwege het gevoel van vrijheid. Maar hoe zit het met de financiering van een woonboot? Omdat niet altijd duidelijk is of een woonboot een roerende of een onroerende zaak is, neemt de woonboot een bijzondere plaats in.

Alleen de Rabobank
Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten op een woonboot. Een volledige financiering is echter meestal niet mogelijk. Daarnaast zijn ook lang niet alle hypotheekverstrekkers bereid om een hypotheek te verstrekken op een woonboot. Sinds 1 oktober 2016 is de ING gestopt met het verstrekken van hypotheken voor woonboten en biedt alleen de Rabobank nog financiering aan.

Hypotheekrenteaftrek
Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek voor een woonboot, als de woonboot een vaste ligplaats heeft en dienst doet als je hoofdverblijf (je permanente verblijfplaats). Als de gemeente ook een WOZ-beschikking heeft toegekend aan de drijvende woning, dan wordt de woonboot belast volgens het eigenwoningforfait.

Taxatiewaarde
Of de Rabobank bereid is de woonboot te accepteren, hangt van een aantal factoren af. Over het algemeen moet je een aantal documenten kunnen overleggen. In elk geval moet de woonboot worden getaxeerd om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Bij de taxatie wordt rekening gehouden met het recht op ligplaats en het gebruik van een tuin. Ook spelen andere zaken een rol, zoals de bak waarop de woning is gebouwd. De eisen, die de verschillende hypotheekverstrekkers stellen, kunnen behoorlijk uiteen lopen. De adviseur van De Hypotheker kan je hier meer over vertellen.

Maak snel een afspraak

Op jezelf in je eerste eigen huis, de grootste aankoop van je leven.

De Hypotheker regelt alles rond het kopen van je eerste huis en zoekt voor jou de beste deal.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak