Woonboot kopen en een hypotheek

Veel mensen vinden wonen op het water aantrekkelijk vanwege het gevoel van vrijheid. Maar hoe zit het met de financiering van een woonboot? Omdat niet altijd duidelijk is of een woonboot een roerende of een onroerende zaak is, neemt de woonboot een bijzondere plaats in.

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten op een woonboot. Een volledige financiering is echter meestal niet mogelijk. Daarnaast zijn ook lang niet alle hypotheekverstrekkers bereid om een hypotheek te verstrekken op een woonboot. Sinds 1 oktober 2016 is de ING gestopt met het verstrekken van hypotheken voor woonboten en biedt alleen de Rabobank nog financiering aan.

Hypotheekrenteaftrek

Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek voor een woonboot, als de woonboot een vaste ligplaats heeft en dienst doet als je hoofdverblijf (je permanente verblijfplaats). Als de gemeente ook een WOZ-beschikking heeft toegekend aan de drijvende woning, dan wordt de woonboot belast volgens het eigenwoningforfait.

Taxatiewaarde

Of de Rabobank bereid is de woonboot te accepteren, hangt van een aantal factoren af. Over het algemeen moet je een aantal documenten kunnen overleggen. In elk geval moet de woonboot worden getaxeerd om voor een hypotheek in aanmerking te komen. Bij de taxatie wordt rekening gehouden met het recht op ligplaats en het gebruik van een tuin. Ook spelen andere zaken een rol, zoals de bak waarop de woning is gebouwd. De eisen, die de verschillende hypotheekverstrekkers stellen, kunnen behoorlijk uiteen lopen. De adviseur van De Hypotheker kan je hier meer over vertellen.

Maak snel een afspraak