Blog Blog

Dag tegeltuin! 6 voordelen van een groene tuin

Heb jij een lekker praktische tegeltuin? Trek met de zomer in de aantocht je laarzen aan en vervang de tegels voor groen! Wij geven je 6 redenen waarom groen je tuin mooier, duurzamer, comfortabeler en waardevoller maakt.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 04/04/2024
tuin

Een groene tuin is koeler

Op een warme zomerdag wil je waarschijnlijk genieten van je buitenomgeving. In een tuin met veel tegels kan de warmte alleen niet goed weg. Dat maakt het voor jou ook een stuk minder prettig om op een hete zomerdag op je stretcher te gaan liggen.

Door wat groen toe te voegen maak je het waarschijnlijk al een stuk aangenamer buiten. Planten in je tuin absorberen namelijk een stuk minder warmte dan steen en maken je tuin een stuk comfortabeler op een hete dag. Een boom of grote struik kan ook zorgen voor natuurlijke schaduw. Zo creëer je misschien ook een lekker hoekje om de zon even te ontduiken.

Een groene tuin is goed voor de grond

Helaas zijn onze zomers tegenwoordig een stuk natter dan voorheen met soms erg harde regenbuien. Het is belangrijk dat die regen snel de grond in kan. Bij een tuin met veel tegels is dit lastig. Water dat niet weg kan lopen in de grond gaat een andere weg zoeken. Bijvoorbeeld naar het riool dat snel overstroomd kan raken bij een stevige plensbui. Nog vervelender is het als het water richting je huis loopt en daar zorgt voor schade.

Door een goede balans aan te brengen tussen tegels en aarde in je tuin voorkom je mogelijk wateroverlast. Zo kan een groot deel van de regen die valt de grond inzakken en heb je minder kans dat het water zich een weg naar je woning baant. Met alle gevolgen van dien.

Een groene tuin verkoopt beter

Een bezichtiging draait voor een heel groot deel om het gevoel dat kopers hebben als ze rondkijken door een huis. Daarbij telt ook zeker de tuin mee. En wat blijkt: kopers worden blij van groen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen bereid zijn om meer te bieden voor een huis met een mooie tuin.

‘Mooi’ is uiteraard een relatief begrip. Door de meeste mensen wordt een verzorgde tuin met planten wel verkozen boven een tuin zonder veel groen. Je kunt dus zeggen dat het voor de verkoopwaarde van je woning goed is om te investeren in een paar mooie tuinplanten of een grasmat.

Een groene tuin is goedkoper

Je zou het misschien niet verwachten, maar gras, planten en struiken zijn goedkoper om aan te leggen dan een tuin vol tegels. Ook voor je portemonnee is het dus helemaal geen slecht idee om te kiezen voor een groene tuin. Tuintegels zijn namelijk niet goedkoop. Bij een flink tuinoppervlakte kunnen de kosten voor de tegels flink oplopen. Door ook ruimte te laten voor aarde met beplanting, bespaar je op die kosten. En het ziet er ook nog eens gezellig uit.

Een groene tuin maakt gelukkiger en is gezond

Bewust of onbewust worden we allemaal gelukkig van groen. Of je nou groene vingers hebt of niet, een beetje kleur doet wonderen voor je humeur. Onderzoek laat zien dat een tuin met bomen en planten stressverminderend werkt. De bomen in de tuin zorgen op hun buurt weer voor Co2, waardoor de lucht die je inademt een beetje gezonder is.

Een groene tuin is een feestje voor een beestje

Niet alleen mensen genieten van de flora in je achtertuin, ook dieren zijn er gek op. Op het eerste gezicht zit je misschien niet te wachten op slakken, pissebedden en insecten in de tuin, maar wist je dat je daarmee de natuur een heel groot handje helpt? Door de jaren heen is het aantal bijen en insecten in Nederland hard afgenomen. En dat is een slecht teken voor de natuur.

Met een groene tuin draag je bij aan een mooiere natuur. Jouw tuin kan een plek zijn waar bijen, vlinders en andere insecten zich prettig voelen. Daardoor komen er ook weer meer vogels op de tuin af om te eten en misschien zelfs om een nestje te maken.

Kun je een nieuwe tuin financieren met een hypotheek?

Je tegeltuin omtoveren tot een groen paradijs is natuurlijk niet goedkoop. Heb je niet het spaargeld op je rekening staan om dit zomaar uit eigen zak te betalen, dan kan het een optie zijn om de verbouwing te financieren met een hypotheek. Dit is vaak voordeliger dan het afsluiten van een lening.

Voor het financiering van een tuinverbouwing gelden dezelfde regels als voor een verbouwing aan je huis. Maak een afspraak met je hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

 

Maak een afspraak