Blog Blog

Christiana verbouwt haar nieuwe woning

"Van elk huis kun je een mooi huis maken." Vorige maand kon je lezen hoe cosmetica adviseuse en lifestyle blogger Christiana (36) na haar scheiding haar eigen koopwoning kocht met hulp van De Hypotheker. Nu ze een paar weken eigenaar is van de woning, praat ze ons graag bij over de vorderingen van de verbouwing. “Ik ben heel dankbaar dat ik dit in mijn eentje heb kunnen doen.”

 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 16/06/2022

Vorige keer dat we je spraken had je net de sleutel gekregen van je nieuwe woning. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Er is al een hoop gebeurd! Na de ontvangst van de sleutel ben ik direct begonnen met behang afsteken en klusspullen klaarzetten. Ik heb de deuren, het houtwerk en de kozijnen al geverfd en de stukadoor is op dit moment bezig. Volgende week komen de schilders en gaat de vloer erin. En in juli worden het toilet en de badkamer gedaan.

Klinkt als een drukke periode!

Het is zeker druk, maar gelukkig heeft mijn vader ook heel veel geholpen. Ik woon op dit moment ook bij hem, samen met mijn hondje Sketch. Dat geeft wel rust, ik zit niet continu in de rommel. Ik ga pas verhuizen als de badkamer en het toilet af zijn. Het is wel een heel spannend en groot project, maar ik sta er vrij relaxed in.

Ben je een beetje een klusser?

Ik ben een creatief persoon als het aankomt op ideeën bedenken, maar ik ben nooit heel handig geweest. Toch ben ik gewoon zelf dingen gaan doen. Gaandeweg kom je er dan achter dat je meer kunt dan je zelf dacht!

Ik ben wel blij dat ik al ervaring had met verbouwen en klussen. Met mijn ex had ik ook een koopwoning, waar we in de loop der jaren en hoop aan hebben (laten) doen. Zonder die ervaring had ik het denk ik niet aangedurfd.

 

Maak je gebruik van een bouwdepot om de verbouwing te bekostigen?

Nee, ik gebruik mijn eigen geld. Sinds de breuk met mijn ex heb ik de hand op de knip gehouden en veel geld kunnen sparen. Daarnaast heb ik de helft van de overwaarde ontvangen toen onze gezamenlijke woning verkocht werd.

Was het spannend om in je eentje een huis te kopen?

Toen ik ging scheiden stortte mijn wereld even in. Ik had allerlei doemscenario’s in mijn hoofd en zag mezelf al met mijn hondje in een louche flatje zitten. Maar toen duidelijk werd dat we behoorlijk wat overwaarde hadden, zag de situatie er ineens heel anders uit. Ik had nooit gedacht dat ik mijn eigen huis zou kunnen kopen, maar bij de tweede woning waarop ik geboden heb, was het al raak!

Dat is best snel op deze oververhitte woningmarkt. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Van het begin af aan was ik realistisch. Iedereen wil een jaren ’30 woning, maar mijn motto was: van elk huis kun je een mooi huis maken. Mijn nieuwe appartement heeft in de basis niks karakteristieks. Maar door creatief te zijn met verf en interieur, kun je er toch iets heel moois van maken. Zo heb ik bijvoorbeeld de deuren zwart geverfd, waardoor er gelijk een hele andere sfeer is ontstaan.

Heb je ten slotte nog tips voor anderen die alleen een huis willen verbouwen of opknappen?

Het hoeft niet allemaal meteen. Een huis is nooit af en wat nu niet kan, kan over een half jaar misschien wel. Verder is het belangrijk om gestructureerd met dingen aan de slag te gaan en je doel voor ogen te houden. Je moet namelijk veel regelen. Mij werd het soms ook even te veel en dan zag ik het allemaal niet meer zitten. Maar dan dacht ik: ik kan nu in bed gaan liggen met de dekens over me heen, of ik kan iets gaan doen. En ik heb dat tweede gedaan. En ik besef me nu: ik ben eigenlijk veel sterker dan ik dacht!

Dit artikel is onderdeel van een serie. Wil je weten hoe het verder gaat met Christiana? Houd dan onze social media in de gaten: het derde en laatste artikel plaatsen we over een paar weken.

Lees meer over scheiden en een koopwoning