Blog Blog

De woningmarkt in de zomermaanden: 6 feiten

Het afgelopen jaar was te zien dat de woningmarkt snel kan veranderen. Maar wat zien we nu in de zomermaanden? Geeft de zomer van 2023 ons hogere verkoopcijfers van woningen of worden er juist minder woningen verkocht? Dalen de huizenprijzen of nemen deze juist toe? Onze redactie zocht het voor je uit aan de hand van data van Funda, HDN en het Kadaster. Check deze zes feiten over de woningmarkt in de zomermaanden: 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 09/08/2023
Woning kopen Amsterdam

1.    Hypotheekaanvragen voor woningkoop op recordniveau

Afgelopen juli werden ongeveer 33.000 hypotheken aangevraagd voor een woningaankoop. Vergeleken met juli vorig jaar zijn dit jaar 5.000 meer aanvragen. De piek lag in de week van 10 juli 2023 met maar liefst 10.571 hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning. 

2.    De huizenprijzen nemen toe

In aanloop naar de zomer, zagen we de huizenprijzen bewegen. Waar in april dit jaar de koopsom van zowel een appartement als een eengezinswoning nog afnam, nam de prijs vanaf mei juist toe. In juni steeg de prijs van een appartement met 1,8% en van een eengezinswoning met 2%. Meer over de huizenprijzen in Nederland lees je hier

3.    Vertrouwen in aankoop en verkoop neemt toe

Ten opzichte van het eerste kwartaal is het koopvertrouwen van de koper in het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,4 procent. Ook het verkoopvertrouwen van de woningbezitter nam toe met 1,7%. Dit blijkt uit de kwartaal index van Funda.

4.    Gemiddeld hypotheekbedrag piekt in juli

In juli lag het gemiddelde hypotheekbedrag voor een woningaankoop op het hoogste punt van het afgelopen jaar, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrag steeg met 4 procent naar 321.818 euro. De maand juli 2023 laat daarmee het hoogste gemiddelde hypotheekbedrag zien sinds april 2022. 

5.    Woninginbraak? Augustus laat kortstondige piek zien

Uit cijfers van 2017 tot en met 2022 blijkt dat inbrekers actiever zijn in de zomermaanden juli en augustus. Er zijn landelijke verschillen te zien qua aantal inbraken in de zomer. Lees deze blog voor tips om je woning veilig achter te laten tijdens vakantie. 

6.    Verkoper meer vertrouwen in te koop zetten woning

Er wordt weleens gezegd dat het voorjaar het meest gunstige seizoen is om je woning te verkopen.  Zonnige foto’s van het huis dragen bij aan een positief beeld van de woning. Uit cijfers blijkt dat dit ook zo is. In het tweede kwartaal vindt 20% van de woningzoekers de markt namelijk gunstig voor het kopen van een woning.