Blog Blog

Dit is hoe jij je woning veilig achterlaat tijdens jouw vakantie

Jazeker, de vakantieperiode staat weer voor de deur! Of je nou een korte city trip of een lange rondreis maakt, je wil je huis veilig achter laten. Onze redactie geeft je 6 tips ter preventie van woninginbraak:  

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 23/06/2023
Reisverzekering

1.    Social media

Heb je een openbaar profiel op social media? Wees dan extra alert met het delen van jouw mooie vakantiefoto's. Voor inbrekers is het eenvoudig om daar te zien dat er niemand thuis is. Ook als je een privéprofiel hebt, is het aan te raden om pas bij thuiskomst vakantiefoto's online te delen. 

2.    Anti-inbraakstrip

Inbrekers komen binnen via een deur of door het openbreken van een raam. Zo wordt bij een deur een plastic kaartje gebruikt om het slot open te duwen. Inbrekers flipperen op die manier het slot open. Plaats een anti-inbraakstrip om dit te voorkomen. Deze strips zijn makkelijk zelf te plaatsen en te koop bij de bouwmarkt.

3.    Lampen aan

Wanneer de lampen in jouw huis ’s avonds gewoon aangaan, lijkt het alsof er iemand thuis is. Slimme verlichting zet je vanuit je vakantiestoel via je telefoon aan. Maar je kunt ook altijd een tijdschakelaar gebruiken. Hierop stel je de tijd in dat de lampen aan en weer uit gaan.  Let er voor de veiligheid wel op dat de schakelaar vrij blijft en er dus geen gordijnen of andere voorwerpen tegen de schakelaar aankomen. 

4.    E-bike, bakfiets of scooter – uit het zicht! 

Berg je e-bike, bakfiets, scooter of andere mooie fiets goed op. Het zijn populaire voorwerpen voor dieven. Alleen in de tuin zetten is niet genoeg. Zet je fiets buiten het zicht van voorbijgangers, bij voorkeur in een tuinhuis of schuur. Is dat niet mogelijk? Gebruik dan een afdekzeil, dan valt je fiets minder op. Zorg er ook voor dat je de accu van de e-bike, elektronische bakfiets of scooter op een koele plek in huis legt. 

5.    Ramen dicht, gordijnen (half) open

Het is verleidelijk om een raampje op een kier te laten staan voor frisse lucht. Maar het zijn juist die raampjes waar inbrekers naar zoeken, dus sluit alle ramen volledig. Die frisse lucht komt wel weer bij thuiskomst! En de gordijnen? Wanneer gordijnen overdag gesloten zijn, kan er niemand naar binnen kijken – maar het ziet er ook uit alsof er niemand thuis is. Laat je gordijnen daarom (half) open. Je kunt hier ook al mee beginnen voor je op vakantie gaat. 

6.    Sein buren in

Een goede buur is beter dan een verre vriend, zeker tijdens jouw vakantie! Vooral wanneer je wat langer op vakantie gaat, is het goed om je buren in te seinen. Zij kunnen dan extra alert zijn. Als je een auto hebt die vaak voor de deur staat, kun je je buren met auto ook eens vragen hun auto af en toe voor jouw woning te zetten. Op die manier valt de lege parkeerplek voor jouw huis minder op.