Blog Blog

De woningmarkt van 2023 in Woerden: wat staat ons te wachten?

Het zijn roerige tijden op de woningmarkt. De huizenprijzen beginnen te dalen en het aanbod stijgt, maar de hypotheekrente is ook flink hoger dan een jaar geleden. Wat staat ons in 2023 te wachten? Wij vroegen het aan Sander Slikkers (47). Sander is sinds afgelopen zomer eigenaar van De Hypotheker Woerden. Daarvoor was hij al meerdere jaren werkzaam als hypotheekadviseur bij De Hypotheker, waarvan de afgelopen 6 jaar bij de vestiging in Woerden.

Sander Slikkers Sander Slikkers | Eigenaar De Hypotheker Woerden
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/02/2023

Wat zijn jouw verwachtingen van de woningmarkt in 2023?

“Ik verwacht dat de woningprijzen gaan dalen. Omdat verkopers nog willen proberen hun huis tegen een hoge verkoopopbrengst te verkopen, zal het woningaanbod toenemen. Starters op de woningmarkt zullen ondanks de gestegen rente meer kansen krijgen en deze ook gaan grijpen.”

Hoe zien die kansen eruit voor starters?

“Doordat starters meer keuze hebben, zullen zij waarschijnlijk minder snel direct toehappen omdat zij eerst willen onderhandelen. Het overbieden op woningen zal dan ook steeds minder vaak voorkomen. Kopers kunnen een stuk kritischer zijn en de tijd nemen om woningen te vergelijken. Dit houdt ook in dat de gemiddelde doorlooptijd van de verkoop van woningen zal toenemen en de prijzen onder druk komen te staan.”

Wat verwacht je dat de hypotheekrente zal doen in 2023?

“De verwachting is dat de hypotheekrente zal gaan stijgen, maar hopelijk blijft deze stijging beperkt. De Europese en Amerikaanse centrale banken zullen hun rentes gaan verhogen om de inflatie te drukken, hierdoor zullen de hypotheekrentes ook gaan stijgen.“

Wat zijn belangrijke woningmarkt trends voor 2023?

“Vanwege de gestegen energieprijzen zal het verduurzamen van de eigen woning een belangrijk onderwerp blijven dit jaar.”

Heb je tips voor mensen die een huis willen kopen in Woerden in 2023?

“Hoewel de hypotheekrente gestegen is, ligt deze historisch gezien nog steeds onder het gemiddelde. Omdat daarnaast de huizenprijzen dalen en het daardoor meer een kopersmarkt wordt, kan het een goed moment zijn om juist nu een huis te kopen. Het inschakelen van een aankoopmakelaar kan hierbij interessant zijn. Zo verzeker je je van een verantwoorde aankoop.

Als je kijkt naar de verschillende wijken in Woerden, dan is bijvoorbeeld de prijs/kwaliteit verhouding in Molenvliet erg goed. Kies je liever voor een nieuwbouwwoning? Dan kun je Snellerpoort en Middelland in Woerden en het Hof van Harmelen in de gaten houden.”

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden voor het kopen van een huis of het aanpassen van je hypotheek voor bijvoorbeeld het verduurzamen van je woning? Kom dan langs bij De Hypotheker Woerden voor een kennismaking en een eerste advies. Dit gesprek is uiteraard kosteloos en vrijblijvend. Van harte welkom bij De Hypotheker Woerden!