Blog Blog

Een tuinhuis plaatsen als kantoor: mag dat eigenlijk zomaar?

Lekker veel daglicht, geen jengelende kinderen om je heen en vooral géén last van je rug na een hele dag aan de keukentafel zitten – een tuinhuis is voor veel mensen dé oplossing gebleken in de zoektocht naar een fatsoenlijke thuiswerkplek. In de afgelopen coronajaren is de bouw van zo’n ‘tuinkantoor’ enorm in populariteit toegenomen. Maar mag je zomaar een tuinhuis als kantoor plaatsen, of zitten daar haken en ogen aan?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/05/2022
Thuiskantoor

Vergunning voor een tuinkantoor is meestal niet nodig

Mocht je ook van plan zijn om een tuinkantoor of tuinhuis te (laten) bouwen, dan hebben we goed nieuws. Meestal is het niet nodig om hier een vergunning voor aan te vragen. Maar om vergunningsvrij een tuinhuis te bouwen moet je wel aan enkele regels voldoen:

  • Het tuinhuis komt in de achtertuin te staan en niet aan de voorkant of aan de zijkant van het huis;
  • Het tuinhuis is maximaal 3 meter hoog;
  • Het tuinhuis mag niet groter zijn dan 30m2.
  • Het tuinhuis moet een ondergeschikte functie hebben aan het hoofdgebouw. In andere woorden, als je permanent gaat wonen in het tuinhuis moet je een vergunning aanvragen.

Hoe het precies geregeld is voor bouwvergunningen kan verschillen per gemeente of stad. Check daarom altijd de specifieke voorwaarden die bij jouw gemeente gelden, voordat je begint met het bouwen van je nieuwe kantoor in de tuin.

Tuinkantoor meefinancieren in hypotheek

Is het mogelijk om een tuinhuis te financieren met een (extra) hypotheek? Het korte antwoord hierop is ja. Een tuinhuis is namelijk net als je woning onroerend goed en kan je dus meefinancieren met een hypothecaire lening. Maar het langere antwoord is dat dit alleen mogelijk is als je met de bouw van een tuinhuis ook de woningwaarde van je woning verhoogt. En dat zal afhangen of de hypotheekverstrekker van mening is of het tuinhuis smaakgevoelig is. Draagt dit tuinhuis écht iets bij aan het woongenot en zal de volgende bewoner daar ook nog zo over denken?

Daarom is het in de praktijk vaak moeilijk om zaken als een tuinhuis mee te laten financieren in je hypotheek. Tenzij het een heel luxe tuinhuis is, is de kans aanwezig dat een hypotheekverstrekker er niet in meegaat. 

Zelf geld inbrengen

Omdat het lastig kan zijn om een tuinhuis mee te laten financieren is het verstandig om zelf voldoende geld te sparen voor de bouw van een tuinhuis. Je kan er ook voor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten voor je nieuwe tuinhuis. Zorg er dan wel voor dat je eerst de verschillende leningverstrekkers met elkaar hebt vergeleken. Er kan veel verschil zijn tussen de rentepercentages en afsluitkosten. Zo voorkom je dat je teveel betaalt voor je lening.

Meer weten over de mogelijkheden omtrent financiering? Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze adviseurs. 

Afspraak maken