Blog Blog

Eenvoudig isoleren: houd simpel de kou buiten de deur

De korte en donkere dagen staan weer voor de deur. Dat betekent helaas ook dat het buiten kouder wordt en dat ook in huis de temperatuur gaat zakken. Met een paar simpele ingrepen zorg je ervoor dat de verwarming niet meteen aan hoeft.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 26/10/2023
Kou Buiten Huis Isoleren

Plak tochtstrips langs de buitendeuren

Heel veel kou komt binnen via kieren bij deuren en ramen. Zeker bij wat oudere huizen stroomt er erg veel koude lucht via de buitendeur het huis in. Heb je het idee dat dit bij jou ook zo is? Voel dan eens met je hand langs alle kanten van de deur of van het raam. Voel je een briesje, plak dan op deze plek een tochtstrip. Deze zal een groot deel van de koude lucht van buiten tegenhouden.

Zorg dat warme lucht in de kamer blijft

Heb je binnen toch lekker de verwarming aan staan? Dan is het zonde als deze warme lucht wegstroomt naar ruimte waar de verwarming op dat moment niet nodig is. Bijvoorbeeld onder de openingen van binnendeuren door. Via deze kieren komt er koude lucht binnen of stroomt er warme lucht weg. Het gevolg is dat je verwarming harder moet werken om de ingestelde temperatuur te bereiken.

Een simpele manier om dit te voorkomen is door die kieren te bedekken. Op die manier kan de warme lucht niet wegstromen en komt koude lucht niet binnen. Hiervoor kun je speciale gevulde zakjes kopen die je voor de deur schuift, maar ook een paar oude handdoeken kunnen wonderen doen.

Vergeet de brievenbus niet

Ook door de brievenbus stroomt heel veel koude lucht naar binnen. Daarom zijn veel brievenbussen voorzien van borstels aan de binnenkant. Zo kunnen je brieven, kranten en pakketjes nog gewoon naar binnen, maar blijft de kou buiten.

Isoleer de verwarming en de buizen

Als je de verwarming aan hebt staan, bereikt helaas niet alle warmte ook echt je woon- of slaapkamer bereikt. Ongeveer 20 procent gaat namelijk verloren via de buizen die het warme water naar de radiator brengen en een deel vertrekt in de muur achter de radiator. Dit warmteverlies kun je aanpakken door rondom de buizen isolatiemateriaal te plaatsen en radiatorfolie achter de radiator te plakken. Uiteraard kun je warmteverlies nooit helemaal voorkomen, maar alle kleine beetjes helpen.

Doe de gordijnen op tijd open of dicht

Op koude avonden in de winter is er niets fijner dan lekker binnen zitten op de bank met de gordijnen dicht. Wat je misschien niet weet, is dat gesloten gordijnen niet alleen knus zijn, maar ook een uitstekende isolatielaag vormen. Ze houden de warmte lekker binnen. Overdag is het overigens slim om de gordijnen open te zetten. Met de zon op de ramen warmt het binnen op zonder dat de verwarming aan moet. Gratis warmte dus!

Hangen jouw gordijnen over de radiator heen? Dan is het slim om ze op te rollen en op de verwarming of in de vensterbank te leggen als de verwarming aanstaat. Zo komt er meer warmte vanaf de radiator je woonkamer in.

Bedek je buitenmuur

Ook buitenshuis kun je simpel een groene stap zetten richting betere isolatie. Met planten. Met planten? Ja! Door je buitenmuur te bedekken met een laag groen creƫer je eigenlijk een extra laag op je muur. Hierdoor is hij minder gevoelig voor de kou. De bekendste klimplant is natuurlijk de klimop die razendsnel zijn weg zal banen over je muren.

Uiteraard werkt dit niet zo goed als bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, maar alle beetjes helpen. Het is ook nog eens in meerdere opzichten een groene manier van isoleren.

De Hypotheker Caha Shoot 57

Grover geschut nodig? Denk aan de financieringsopties

Zijn bovenstaande simpele isolatietips niet voldoende om het in jouw huis behaaglijk te maken? Dan kun je uiteraard overwegen om de isolatie van je huis aan te pakken. En wist je dat je deze maatregelen vaak ook kunt financieren? De hypotheekadviseurs van De Hypotheker bij jou in de buurt kunnen je hier alles over vertellen.