Blog Blog

Het slimme plan van Monique en Niek om aan een nieuwbouwwoning te komen

Monique (30) en Niek (24) betaalden een hoge huur in Maastricht. Ze bedachten een wel heel bijzondere oplossing om de koop van een nieuwbouwwoning mogelijk te maken. In deze blog vertellen ze er alles over.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/07/2021
Niek En Monique

“We huurden al een tijdje, maar wilden graag lagere maandlasten. Dat was voor ons de belangrijkste reden om op zoek te gaan naar een koophuis. We zien een koophuis als een uitgesteld spaarpotje, een investering voor in de toekomst.”

Overspannen markt

“Vorig jaar zomer zijn we begonnen met de zoektocht. Helaas is de huizenmarkt in Maastricht behoorlijk overspannen. We hebben bijna twintig huizen bezichtigd en minstens acht keer een bod gedaan, maar we werden steeds overboden.

Ondertussen hadden we ons ook ingeschreven voor een nieuwbouwproject. Vrij onverwacht kregen we eind vorig jaar een telefoontje van de makelaar: we waren ingeloot voor een mooi herenhuis met drie verdiepingen en een fijne tuin.”

Dubbele lasten bij nieuwbouw

“Omdat je bij een nieuwbouwwoning al je hypotheek betaalt vanaf het moment dat de bouw begint, krijg je een tijdje te maken met dubbele woonlasten. Gecombineerd met onze hoge huur zouden de maandelijkse lasten te hoog worden. We hebben toen een plan bedacht. Als we eerst een bestaande woning zouden kopen om anderhalf jaar in te wonen totdat de nieuwbouwwoning klaar is, zouden we onze maandlasten flink kunnen verlagen. Op deze manier zou de nieuwbouwwoning wél haalbaar zijn.

Een collega van Niek had zijn huis te koop staan en wilde ons wel helpen, mits we een goede prijs voor zijn huis zouden betalen natuurlijk. We hebben het plan toen voorgelegd aan onze hypotheekadviseur van De Hypotheker, Evelyne. Zij had dit scenario nog niet eerder meegemaakt, maar dacht meteen goed met ons mee. Nadat ze onze financiën op een rijtje had gezet, had ze vertrouwen in ons plan en heeft ze haar uiterste best gedaan om het te kunnen realiseren. Ze gaf ons het gevoel dat er echt een extra stapje werd gezet.”

Maandlasten gehalveerd

“Inmiddels wonen we in de oude woning van Nieks collega en zijn onze maandlasten gehalveerd ten opzichte van toen we nog huurden. Als de nieuwbouwwoning bijna klaar is, zullen we dit huis weer verkopen.

We kijken ernaar uit om in de nieuwbouwwoning te trekken: alles is nieuw en we kunnen alles naar onze eigen smaak inrichten. Het is een ruim huis waar we voorlopig wel goed zitten. Een nieuwbouwhuis koop je ten slotte ook niet voor een jaartje. We zijn erg blij dat we met hulp van De Hypotheker onze wens voor een koopwoning hebben kunnen realiseren, op deze bijzondere manier!”