Blog Blog

Noord, Oost, Zuid, West: wanneer heb je zon in de tuin?

Heb je een huis met tuin op het oog? Zo weet je wanneer en hoeveel zon je hebt in je toekomstige tuin.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 25-4-2023

De positie van de tuin ten opzichte van de zon heeft invloed op de hoeveelheid zonlicht die de tuin gedurende de dag ontvangt. Hieronder vind je enkele algemene richtlijnen:

Tuin op het zuiden

Bij een tuin op het zuiden heb je over het algemeen veel zonlicht gedurende de dag, vooral in de zomer. Dit komt omdat de zon zich voornamelijk in het zuiden bevindt tijdens de middaguren.

Tuin op het noorden

Bij een tuin op het noorden heb je over het algemeen minder zonlicht gedurende de dag in vergelijking met een tuin op het zuiden. Dit komt omdat de zon zich voornamelijk in het zuiden bevindt en een tuin op het noord dan dus in de schaduw ligt.

Tuin op het oosten

Bij een tuin op het oosten heb je relatief veel zonlicht in de ochtend en minder zonlicht in de middag en avond. Dit komt omdat de zon opkomt in het oosten en zich in de loop van de dag naar het westen beweegt.

Tuin op het westen

Bij een tuin op het westen heb je juist veel zonlicht in de middag en avond en minder zonlicht in de ochtend. Dit komt omdat de zon zich in het westen bevindt tijdens de late middag en avonduren.

Andere factoren

De hoeveelheid zonlicht die een tuin ontvangt is echter niet alleen afhankelijk van de ligging van de tuin maar ook van andere factoren. Denk hierbij aan de seizoenen, de breedtegraad, het weer en de omringende gebouwen en bomen die schaduw kunnen werpen.

Wat is de beste ligging van een tuin?

De beste ligging van een tuin met betrekking tot zonlicht is afhankelijk van wat je met de tuin wilt doen. Over het algemeen geldt dat een tuin op het zuiden de meeste zonlicht ontvangt gedurende de dag, wat ideaal is voor tuinieren en het laten groeien van planten die veel zonlicht nodig hebben.

Als je echter meer tijd buiten wilt doorbrengen en een plek wilt creƫren om te ontspannen, kan een tuin op het westen of het oosten beter zijn. Een tuin op het westen krijgt veel zonlicht in de namiddag en avond, wat ideaal kan zijn voor een barbecue. Een tuin op het oosten krijgt veel zonlicht in de ochtend, wat kan zorgen voor een mooie plek om te ontbijten of koffie te drinken in de zon.