Blog Blog

Noord, oost, zuid, west: wanneer heb je zon in de tuin?

Ben jij een echte zonnebader? Dan is de ligging van een tuin voor jou misschien een belangrijk criterium tijdens de huizenjacht. Maar wist je dat je echt geen tuin op het zuiden hoeft te hebben om lekker te kunnen genieten van de zon?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 25/04/2023
Istock 1002780128Klein

De positie van de tuin ten opzichte van de zon heeft zeker invloed op de hoeveelheid zonlicht die de tuin gedurende de dag ontvangt. En inderdaad, met een tuin op het zuiden heb je vaak de meeste zonuren. Toch hebben andere oriƫntaties ook zeker hun voordelen.

Tuin op het zuiden

Voor veel mensen is een tuin op het zuiden het summum. Best logisch, want met tuin op het zuiden heb je over het algemeen veel zonlicht in de tuin gedurende de dag, vooral in de zomer. Tijdens de zomermaanden kun je vaak van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat genieten van de zon en ook in de lente en nazomer zit je goed.

Tuin op het noorden

Bij een tuin op het noorden heb je over het algemeen minder zonlicht gedurende de dag in vergelijking met een tuin op het zuiden. Als de zon halverwege de dag op zijn hoogste punt staat bevindt hij zich aan de andere kant van je huis en zorgt je woning dus voor schaduw in de tuin.

Dit heeft ook zijn voordelen. In de zomermaanden staat de zon vaak hoog aan de hemel en zal een deel van het zonlicht over je huis vallen. Achterin de tuin krijg je zo een mooie plek om te zonnen, bijvoorbeeld in je loungeset. De voorkant van je tuin blijft door de schaduw lekker koel. Tijdens warme dagen wel zo fijn.

Tuin op het oosten

Voor ochtendmensen kan een tuin op het oosten het overwegen waard zijn. Bij een tuin op het oosten heb je namelijk relatief veel zonlicht in de ochtend en minder zonlicht in de middag en avond. Dit komt omdat de zon opkomt in het oosten en zich in de loop van de dag naar het westen beweegt.

Tuin op het westen

Houd jij van zomeravonden in de tuin met een drankje? Kijk dan gerust naar huizen met een tuin op het westen. Bij een tuin op het westen heb je juist veel zonlicht in de middag en avond en minder zonlicht in de ochtend. De zon trekt zo aan het eind van de middag lekker je tuin in. En extra mooi meegenomen: je kunt met een drankje in de hand genieten van een mooie zonsondergang.

Niet alleen de ligging is belangrijk

De hoeveelheid zonlicht die een tuin ontvangt is echter niet alleen afhankelijk van de ligging van de tuin maar ook van andere factoren. Denk hierbij aan de seizoenen, de breedtegraad, het weer en de omringende gebouwen en bomen die voor schaduw kunnen zorgen. Let hier dus ook zeker op tijdens een bezichtiging.

Wat is de beste zonligging van een tuin?

De beste ligging van een tuin met betrekking tot zonlicht is afhankelijk van wat je met de tuin wilt doen. Over het algemeen geldt dat een tuin op het zuiden de meeste zonlicht ontvangt gedurende de dag, wat ideaal is voor tuinieren en het laten groeien van planten die veel zonlicht nodig hebben.

Als je echter meer tijd buiten wilt doorbrengen en een plek wilt creƫren om te ontspannen, kan een tuin op het westen of het oosten beter zijn. Een tuin op het westen krijgt veel zonlicht in de namiddag en avond, wat ideaal kan zijn voor een barbecue. Een tuin op het oosten krijgt veel zonlicht in de ochtend, wat kan zorgen voor een mooie plek om te ontbijten of koffie te drinken in de zon.