De Hypotheker blogs
30 april 2025
5min

Vakantiegeld en een 13e maand: deze inkomsten tellen mee voor je maximale hypotheek

Als je in loondienst bent, is het berekenen van je maximale hypotheek vaak niet zo ingewikkeld. Je pakt je loonstrookje erbij en berekent wat je per jaar verdient. Wie voor het eerst een huis koopt, vergeet weleens dat ook inkomsten als vakantiegeld meetellen bij je jaarinkomen. Maar niet al je extra inkomsten mogen worden meegenomen. Hoe zit het bijvoorbeeld met een bonus?

DHA Logo Zonder De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/04/2025
De Hypotheker Caha Shoot 57

Vakantiegeld

De meeste mensen die in loondienst werken ontvangen eens per jaar een mooi extraatje op hun loonstrook in de vorm van vakantiegeld. In veel gevallen valt het salaris in mei daarom hoger uit, maar dit kan ook een andere maand of verspreid over het jaar zijn. Vakantiegeld is in Nederland een wettelijke verplichting voor werkgevers. Iedere werknemer heeft recht op een jaarlijkse extra uitkering van minimaal 8 procent van het salaris. Door die zekerheid mag je je vakantiegeld ook meetellen voor je bruto hypotheekinkomen.

Vaste 13e maand

In sommige cao’s of arbeidscontracten is een 13e maand of eindejaarsuitkering opgenomen. Dat betekent dat er aan het einde van het jaar een extra bedrag op je loonstrookje staat. Wanneer je deze inderdaad standaard ieder jaar ontvangt, is er sprake van bestendig en voorspelbaar extra inkomen. In dat geval durven geldverstrekkers ook de 13e maand mee te wegen bij jouw bruto jaarinkomen.

Bonus

Misschien hanteert jouw werkgever geen vaste 13e, maar krijg je jaarlijks een extraatje in de vorm van een (prestatie)bonus. Helaas is die bonus meestal geen zekerheid. Bij teleurstellende bedrijfsprestaties of wanneer jij een minder goed jaar hebt, krijg je geen extra salaris. Ook zijn bonussen vaak jaarlijks anders, wat de voorspelbaarheid lastig maakt. Voor geldverstrekkers is die onzekerheid een reden om de bonus meestal niet mee te nemen bij het hypotheekinkomen.

Onregelmatigheidstoeslag

Mensen die op onregelmatige tijden moeten werken, ontvangen vaak een onregelmatigheidstoeslag (ORT). De hoogte hiervan zal waarschijnlijk maandelijks verschillen. Toch mag je volgens de NHG-regels het gehele bedrag dat je aan ORT ontvangt meenemen bij het berekenen van je hypotheekbedrag. Dit hele bedrag bestaat uit alles wat je de afgelopen maanden aan ORT hebt ontvangen. Overigens hanteren niet alle hypotheekverstrekkers de NHG-regels en sommige kijken een stuk strenger naar inkomen uit ORT.

Individueel of persoonlijk keuzebudget (IKB of PKB)

Tot slot hebben sommige bedrijven een zogeheten individueel keuzebudget (IKB) – ook wel persoonlijk keuzebudget (PKB) genoemd. Dit is een bedrag dat naar wens kan worden gebruikt voor het kopen van bijvoorbeeld extra vakantiedagen of kan worden uitbetaald. In veel gevallen zijn het vakantiegeld en een extra uitkering in het IKB opgenomen. Ook bij keuzebudgetten verschillen hypotheekverstrekkers in hun visie. Bij de meeste geldverstrekker kan het bedrag worden meegenomen, mits je het iedere maand laat uitbetalen en dus niet gebruikt voor het aanschaffen van vrije dagen of iets anders. Je zal dit waarschijnlijk moeten aantonen met recente loonstroken en je werkgever moet dit aangeven op de werkgeversverklaring.