Onregelmatigheidstoeslag en hypotheek

Als je een hypotheek gaat aanvragen voor de aankoop van een huis, dan wordt je maximale hypotheek berekend op basis van je inkomsten. De meeste mensen hebben een vast inkomen maar het kan ook voorkomen dat je daarnaast nog extra inkomsten hebt. Dit variabele inkomen kan onder voorwaarden ook meegenomen worden bij het bepalen van je maximale hypotheek.

Wat is een onregelmatigheidstoeslag?

Je krijgt een onregelmatigheidstoeslag als je op onregelmatige tijden werkt. Bijvoorbeeld bij het werken in ploegendienst waardoor je ook vaak ’s avonds, ’s nachts of in het weekend werkt. Je maakt dan onregelmatige uren waarvoor je van de werkgever een toeslag op je inkomen ontvangt. Die toeslag kan zowel vast als variabel zijn.

Hoe bereken je de onregelmatigheidstoeslag per jaar?

Voor het bepalen van de hoogte van jouw ORT, moet je kijken naar hoeveel je de afgelopen 12 maanden aan onregelmatigheidstoeslag hebt ontvangen. Bij het invullen van een werkgeversverklaring, vult je werkgever dan dit totaalbedrag in. Het is dus een kwestie van de bedragen die je per maand het afgelopen jaar aan ORT hebt ontvangen bij elkaar optellen.

Wat zijn de voorwaarden om een ORT in je hypotheek mee te nemen?

Een onregelmatigheidstoeslag is zoals gezegd een variabel inkomen. Om dit inkomen mee te kunnen nemen bij het doen van een hypotheekaanvraag, moet het extra inkomen dat je krijgt aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De toeslag is niet eenmalig, maar structureel van aard;
  • De ORT past bij je huidige functie, dienstverband en beroepsgroep.

Een bank wil daarnaast natuurlijk ook een bewijs dat je de onregelmatigheidstoeslag daadwerkelijk hebt ontvangen. Alleen een ingevulde werkgeversverklaring is doorgaans niet genoeg: je zal ook altijd je meest recente loonstrook moeten aanleveren.

Mag je het hele bedrag meenemen?

Volgens de regels van de Nationale Hypotheek Garantie mag je het gehele bedrag dat je hebt ontvangen als extra inkomen meenemen. Mits je natuurlijk ook aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet. Let er daarbij wel op dat niet elke hypotheekverstrekker de NHG-regels volgt. Sommige geldverstrekkers zijn namelijk nog wat strenger zodat er in hun geval nog aanvullende voorwaarden gelden.

Maximale hypotheek berekenen met ORT

Heb je zelf ook te maken met een onregelmatigheidstoeslag en wil je weten wat dit betekent voor de hoogte van je maximale hypotheek? Maak dan op onze website een maximale hypotheekberekening en vul daar je ORT onder het kopje variabel inkomen in.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk