Variabel inkomen meenemen in je hypotheek

Variabel inkomen

Wat is variabel inkomen?

Variabel inkomen is het deel van je inkomen dat niet vast is. Variabel inkomen is doorgaans extra inkomen dat afhankelijk is van doelen of prestaties, bijvoorbeeld een bonus. Het bedrag dat je ontvangt is vaak op voorhand niet duidelijk, maar afhankelijk van geleverde prestaties.

De volgende vormen van inkomen vallen onder variabel inkomen:


Variabel inkomen meenemen in je hypotheek

Of je jouw variabele inkomen mee kunt nemen in je hypotheek, hangt af van het soort inkomen. Ook kunnen de regels hierover per hypotheekverstrekker verschillen. In ieder geval gelden de volgende voorwaarden:

  • Het variabele inkomen is structureel van aard en niet eenmalig (een eenmalige bonus mag je dus niet meerekenen);
  • Het variabele inkomen past binnen je functie en je huidige dienstverband;
  • Het variabele inkomen is niet afhankelijk van bedrijfsprestaties of -resultaten.

Werkgeversverklaring variabel inkomen

Om variabel inkomen mee te nemen in je hypotheek zal je documenten moeten overleggen aan de hypotheekverstrekker die als bewijsstuk dienen. Je werkgever dient de variabele inkomsten vermelden op de werkgeversverklaring. Andere bewijsstukken zijn bijvoorbeeld een salarisstrook en/of een jaaropgave.


Hypotheek berekenen met variabel inkomen

In onze maximale hypotheek rekentool kun je jouw variabele inkomen invullen en je maximale hypotheek berekenen. Let op: dit betreft een indicatie. Wil je exact weten hoeveel hypotheek jij kunt krijgen op basis van je vaste en variabele inkomen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs. De adviseur bekijkt voor jou of en welk deel van het variabele inkomen je kunt meenemen en bij welke hypotheekverstrekker je het beste de hypotheek kunt aanvragen.

Afspraak maken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk