Blog Blog

Vol inzetten op duurzaam wonen

Patrick van Frederikslust is sinds kort Product Manager bij De Hypotheker. Duurzaamheid staat daarbij voor hem hoog op de agenda. In deze blog vertelt hij waarom verduurzaming zo belangrijk is en welke stappen hij zelf al heeft gezet op dat gebied.

Patrick Van Frederikslust Patrick van Frederikslust | Senior Productmanager
Leestijd: 5 min
Laatste update 22/07/2021
Patrick Van Frederikslust

Klimaatverandering

Sneeuw in april, overstromingen in juli, hitterecords in Canada. Het zijn allemaal tekenen die volgens mij te maken hebben met klimaatveranderingen. Als vader van een 11-jarige maak ik me wel zorgen over deze ontwikkelingen. Dat is een belangrijke motivatie voor mij om me op dagelijkse basis bezig te houden met duurzaamheid. Als Product Manager bij De Hypotheker houd ik me dan ook bezig met dit thema.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een begrip dat je dagelijks wel ergens voorbij ziet komen, maar wat betekent het nou eigenlijk? Een eenvoudige uitleg zou kunnen zijn: menselijk handelen wat ervoor zorgt dat de balans tussen mens en natuur in evenwicht is, dat de relatie tussen mens en dier baseert op respect en het evenwicht tussen mens en klimaat herstelt.

De Verenigde Naties hebben in 2015 besloten dat onze aarde er in 2030 beter aan toe moet zijn dan nu het geval is. Om dat te bereiken hebben ze 17 doelstellingen geformuleerd. Al deze doelstellingen dragen stuk voor stuk bij aan die enorme uitdaging.

Duurzaam wonen

Zo gaat doelstelling 7 bijvoorbeeld over het bevorderen van betaalbare en duurzame energie. Als huiseigenaar weet je als geen ander dat je voor alles in huis energie nodig hebt. Zonder energie is er eigenlijk geen welvaart of welzijn mogelijk. De doelstelling is om in 2030 toegang te hebben tot betaalbare alternatieve energiebronnen als wind, zon en water voor woningen.

Om daad bij woord te voegen, hebben mijn partner en ik dan ook een woning laten bouwen die meer energie opwekt dan het verbruikt. Zelf energieneutraal willen wonen is voor mij de reden om ook in mijn werk vol in te zetten duurzaam wonen.

Wat kun je doen?

Als huiseigenaar kun je een hoop doen om bij te dragen aan de transitie. Je kunt bijvoorbeeld jouw woning verduurzamen door deze te isoleren, te voorzien van dubbel of triple glas, of misschien kun je wel zonnepanelen kwijt. De aanleg van een groen dak is ook een maatregel die in stedelijke gebieden steeds meer wordt toegepast. Zo werk je en mee aan de klimaatdoelstelling met als bijkomend voordeel dat je bespaart op je energierekening. Daarnaast voelt je woning ook comfortabel aan. Een hypotheekadviseur kan je alles vertellen over de financieringsmogelijkheden binnen de hypotheek en de hypotheekaanbieders die ook een steentje bijdragen aan duurzaam wonen.

 

Afspraak maken