Blog Blog

Wat als mijn zonnepanelen van het dak waaien?

Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met storm. Zeker in de zomerperiode kan het de laatste jaren flink waaien. Tegelijkertijd liggen op steeds meer daken zonnepanelen. Wat gebeurt er als die er tijdens een forse storm afwaaien?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 26/03/2024
Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Zonnepanelen kunnen tegen een briesje

De meeste zonnepanelen op schuine daken liggen op metalen rails die aan het dak bevestigd zijn met metalen klemmetjes. De zonnepanelen zelf zitten op hun beurt weer met klemmetjes vast aan de rails. Die constructie ziet er vanaf een afstandje misschien kwetsbaar uit, maar zelfs bij een enorme storm hoef je vaak niet bang te zijn dat ze van het dak afwaaien.

Bij platte daken werkt de montage anders. Op een plat dak zitten de zonnepanelen vast op een metalen frame dat los op het dak staat. Om te voorkomen dat de panelen bij de eerste de beste windvlaag wegwaaien, worden de frames verzwaard met stenen. Ook deze constructie kan een flinke windkracht meestal goed doorstaan. In de praktijk gaat het wel vaker mis bij zonnepanelen op een plat dak.

Verzekeringswerk als ze toch loswaaien

Heel soms gebeurt er toch wat er eigenlijk niet kan gebeuren: een of meerdere zonnepanelen waaien van het dak. Als woningeigenaar ben je met je opstalverzekering eigenlijk altijd verzekerd voor deze schade. Deze verzekering is verplicht als je een koophuis hebt. Zonnepanelen worden beschouwd als een vast onderdeel van je woning en vallen daarmee onder je opstal. Ook in het geval van brand- of waterschade zijn je panelen dus meestal verzekerd. Precieze dekkingen kunnen wel per verzekeraar verschillen, dus check altijd wel even je polis.

Voor de verzekeraar is het ook belangrijk dat er echt sprake is van storm. Ook hierin kunnen verzekeraard verschillende opvattingen hebben. Meestal wordt er vanaf windkracht 7 gesproken van storm. Waait het minder hard en heb je schade, dan ben je mogelijk niet verzekerd.

Tot slot is het belangrijk dat de zonnepanelen op het moment van losraken goed bevestigd waren. Gebrekkige montage mag dus niet door oorzaak zijn van het losschieten. Verzekeraars hebben ook regels opgesteld waaraan de montage minimaal moet voldoen. Zo mag er aan de bovenkant van de panelen een maximale ruimte zitten tussen de rand van het paneel en de montagebalk. Op die manier is er minder kans op stormschade. Blijkt bij schade dat de monteur hier niet aan heeft voldaan? Dan keert de verzekeraar niet uit.

Schade aan anderen of eigendommen van anderen

Het is al vervelend genoeg als je zonnepanelen de storm niet hebben doorstaan. Nog vervelender is het als het vallende paneel zorgt voor schade aan eigendommen van iemand anders. Bijvoorbeeld aan de auto van de buurman die in de straat geparkeerd staat. Ben jij in dat geval aansprakelijk voor de schade aan de auto? Dat is juridisch gezien een lastigere vraag dan op het eerste gezicht misschien lijkt.

Omdat het niet gaat om een schade aan de eigen opstal, kun je geen aanspraak doen op de opstalverzekering. Deze zal alleen jouw eigen schade vergoeden. Als de buurman je aansprakelijk stelt voor de schade, zou je een claim in kunnen dienen bij je aansprakelijkheidsverzekering. Toch is dit ook geen garantie dat de verzekeraar ook uit gaat keren. Je moet namelijk iets verwijtbaar fout hebben gedaan om aansprakelijk te zijn. Onlangs oordeelde de rechter in het voordeel van een verzekeraar die weigerde uit te keren aan een vrouw van wie haar zonnepanelen schade hadden gemaakt aan de auto van de buurman.

Hoe kun je schade voorkomen?

De kans dat een windvlaag jouw zonnepanelen de lucht in blaast, is dus heel erg klein. Zeker bij montage die netjes voldoet aan alle regels die bij de installateur bekend moeten zijn. Jijzelf kan dus eigenlijk alleen zorgen dat je zakendoet met een gerenommeerde en gecertificeerde installateur. Installateurs met een keurmerk, bijvoorbeeld ZonneKeur, hebben aangetoond dat ze weten hoe het moet.

Helaas zijn er ook genoeg partijen op de markt die het niet zo nauw nemen met de regeltjes. Deze installateurs plaatsen zichzelf vaak in de markt met heel scherpe tarieven. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat het helaas ook met zonnepanelen vaak. Niet alleen blijken de zonnepanelen van deze installateurs meestal van mindere kwaliteit, ook de montage laat regelmatig te wensen over. Soms met verzekeringswerk tot gevolg.