Column: woningmarkt in 2020 De Hypotheker Etten-Leur

Hier zie je de column van De Hypotheker Etten-Leur. Adviseur en franchisenemer Marc van der Steen vertelt meer over actuele thema's in de woning- en hypotheekmarkt. Deze keer lees je meer over de veranderingen op de woningmarkt in 2020. Bieden de genomen maatregelen meer kansen voor starters of blijft het voor deze doelgroep lastig om een huis te kopen?

Woningmarkt in 2020: meer kansen voor starters?

Als het aan het kabinet-Rutte III ligt, betaal je bij het kopen van je eerste huis binnenkort geen overdrachtsbelasting meer. Nu betaalt iedereen uit eigen middelen nog 2% over de aankoopwaarde. Een onderzoek naar de afschaffing van deze overdrachtsbelasting voor starters is een van de financiële plannen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Op zich een sympathieke maatregel; je houdt spaargeld over. Toch vragen we ons bij De Hypotheker af of dit de startersproblematiek écht oplost.

Het probleem is dat er te weinig betaalbare woningen zijn voor starters. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het totale woningaanbod nog, maar het derde kwartaal liet een daling zien van 5%, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Juist in de prijsklasse tot € 250.000 – de categorie waarin veel starters zoeken – is het woningaanbod heel krap. Om starters een kans te geven, moeten er betaalbare woningen gebouwd blijven worden. Daar investeert het kabinet ook in.

Terwijl het huizenaanbod daalt, stijgen de huizenprijzen. De gemiddelde koopwoning (€ 313.000) is vergeleken met een jaar geleden 7,2% duurder, en de gemiddelde nieuwbouwwoning (€ 391.000) zelfs 14%. Voor een gemiddelde woning heb je een bovengemiddeld salaris nodig.

Starters zijn gebaat bij een financieel steuntje in de rug om de stap te zetten naar hun eerste huis, in plaats van te blijven huren of bij hun ouders te blijven wonen. Zeker voor starters met een tijdelijk arbeidscontract of een flinke studieschuld zijn er te weinig financieringsmogelijkheden. Verminderd aflossen zou zo’n steuntje in de rug kunnen zijn. Als je bijvoorbeeld 80% in plaats van 100% van je woning hoeft af te lossen, wordt een deel van je hypotheek aflossingsvrij. Ook een starterspremie, waardoor je niet de totale woningwaarde hoeft te financieren, zou een effectieve maatregel kunnen zijn.

Er zijn ook al maatregelen in voorbereiding die in 2020 effect zullen krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld voordeliger een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kopen. De eenmalige NHG-premie daalt van 0,9 naar 0,7% van de koopsom. Daarnaast gaat in 2020 bij tweeverdieners het tweede inkomen voor 80% meetellen; nu is dat nog 70%. En het kabinet onderzoekt maatregelen waarmee het voor beleggers moeilijker wordt om huizen te kopen of te verhuren. Zo blijven er meer woningen over voor starters.

Benieuwd wat de veranderingen op de woningmarkt in 2020 voor jouw (nieuwe of bestaande) hypotheek betekenen? We rekenen graag met je mee. Maak een afspraak en kom langs!


Marc van der Steen

De Hypotheker Etten-Leur
Oude Bredaseweg 5b
(076) 501 99 92

Maak een afspraak arrow_forward