Documenten aanleveren zonder burgerservicenummer

Wanneer je een hypotheek gaat aanvragen, zullen we je vragen om een aantal persoonlijke documenten aan te leveren. In verband met privacyrisico’s willen we je vragen deze documenten aan te leveren zonder herkenbaar burgerservicenummer (BSN).

Wat is BSN?

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek 9-cijferig persoonsnummer dat bedoeld is voor het contact tussen burgers en de overheid. Het BSN vind je op je paspoort, rijbewijs en identiteitskaart.

Waarom het BSN verbergen?

Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Om privacyrisico’s te voorkomen, kiezen steeds meer hypotheekverstrekkers ervoor documenten met daarop een leesbaar BSN te weigeren. Wij vragen je daarom om het BSN op jouw persoonlijke documenten onleesbaar bij ons aan te leveren. Behalve op je identiteitsbewijs staat je BSN soms ook op je salarisstrook en op belastingaangiftes.

Hoe het BSN verbergen?

Je kunt een kopie maken van het document en daarop je BSN doorhalen, voordat je deze aanlevert bij De Hypotheker. Dit kan ook digitaal via de KopieID app. Let er hierbij op dat je alleen de cijfers van het BSN weg haalt en niet de aanduiding. Het moet namelijk duidelijk blijven wat er precies is weggehaald.

Waar staat mijn BSN op mijn identiteitsbewijs?

Bij ID-kaarten en paspoorten staat het BSN op de voorkant (voor 2014) of achterkant (na 2014). Bekijk voorbeelden voor de id-kaart en het paspoort.